A fogorvos válaszol

Időnként visszatérő szájpadlás fájdalom

Üdvözlöm. Gyakran hetente többször, vagy van hogy akár naponta is többször) előfordul, hogy a kemény szájpadomban annyira hasogató fájdalom, hogy úgy érzem kibírhatatlan. A jelenség 5-10 percig tart, de addig csillagokat látok. Többségében össze függ az evéssel is, van hogy már az étkezést sem fejezem be mert elkezd sajogni. Nem bele hasít, hanem egyszerűen elkezd sajogni, és egyre erősödik. Előfordul, hogy a sajgó fájdalom kapcsán (talán kisugárzik…) a fájó érzés jelentkezik az az alsó ínyemben is ugyan azon az oldalon a már gyökérkezelt fogam környezetében.Ilyenkor egy alapos fogmosás (a szájpad masszírozása a fogkefével) is enyhít egy picit a fájdalom, ha magától nem akar azonnal múlni. Nem kifejezetten függ össze a hővel, mert a hideg-meleg vagy egy „rosszul”sikerült „érintés”-harapás is kiválthatja, tehát nem nagyon van benne rendszer, hogy mitől jön elő. Az a kemény szájpad körül lévő fogak vagy épek, vagy fehér töméssel tömöttek (nem régi, kb fél éves tömések), bár két fehér tömés között az egyik fognál, ahol szerintem van gyulladás is, sötéten el vannak színeződve félig a tömések (ami talán lehet attól is, hogy egy amalgám tömés helyére kerültek be). Extra soft fogkefét használok, lacurut aktív fogkémmel, és több Corsodyl „kúrán” is túl vagyok. Van e elképzelése mitől van ez a fájdalom? A rtg nem mutat semmit… (a tünetek pár hónapja jelen vannak) esetleg arcüregi lehet? Illetve talán érdekes lehet, hogy a másik oldalon, de már lágy szájpadnál a mandula felett egy 4-5 mm-es fehér foltom van (már egy jó ideje), amire a háziorvosom azt mondta, hogy fel van „lazulva” a garat, és valami ömleny féle (nem értettem pontosan). Köszönöm, V

Válasz

Ha a fogászati eredet kizárható, akkor mindenképpen tovább kell folytatni a vizsgálódást fül-orr-gégészeti és neurológiai területen! Az Ön elmondása alapján felmerül a neuralgia, vagy neuralgiform fájdalom lehetősége is, amire az idegkilépésnél ( jelen esetben nagyjából a kemény és lágy szájpad határán a középvonaltól kb 1-1,5 cm-rel, vagy a felső metszőfogak mögött, közvetlenül a középvonalban elhelyezkedő pontokat érő ingerek hatására) kialakuló erős, kisugárzó fájdalom a jellemző.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk