A fogorvos válaszol

Impaktált bölcsességfog

L. Mária

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Nekem 40+ életkoromra sem nőttek ki a bölcsességfogaim.
Sajnos a jobb alsó bölcsességfog begyulladt, azt nem tudom, hogy minek a következtében, de elkezdett zsibbadni az állkapcsom, és az ajkam alsó része.
Szájsebészeti beutalót kaptam, de most már be is dagadt az arcom, és genny is ürül onnan a hátsó területről.
Ez a jobb alsó ki nem nőtt 8-as fog, és előtte egy betört 7-es gyökér is van, ami eddig soha semmi problémát nem okozott.

A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok most? Egyből kiműtik a fogat, így gennyesen, gyulladtan? El tudják érzésteleníteni? Mitől zsibbadhat az állkapcsom és a szám alsó ajkának a fele? Nagyon félek, hogy nehogy valami komolyabb probléma legyen.

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

 

Először is sürgősen keressen fel szájsebészetet, a gyulladást szükséges megnyitni, a váladékot levezetni, emellett antibiotikum szedésére is szükség lesz! Kezeletlen esetben súlyos következményei lehetnek egy ilyen gyulladásnak!

A zsibbadás amiatt alakulhatott ki, hogy a gyulladás következtében kialakult duzzanat nyom egy érző ideget, ami az alsó ajak bőrét látja el. A duzzanat és a gyulladás megszűnésével rendszerint megszűnik a zsibbadás is. A gyulladás nem biztos, hogy a bölcsességfoga miatt alakult ki, elképzelhető, hogy a betört 7-es gyökér okozza a panaszokat. Szájsebészeten, röntgen és szájvizsgálat után tudják eldönteni, mely fogakat kell eltávolítani.

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk