A fogorvos válaszol

Implantátum

K. Enikő

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A második nagyőrlő fogamon és a szemfogamon korona van (bal oldaltalul). Közte három fog “műfog”.

Sajnos a második nagyőrlő fogamat ki kellett húzni, mert nem lehetett megmenteni. Már sajnos el volt halva, nem lehetett gyökérkezelni.

Az lenne a kérdésem, hogy a NET-et böngészve találtam rá, hogy van rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez nekem megoldható lenne a fogakat pótolni?

A bölcsességfogam még meg van. Rögzített fogpótlást nem célszerű készíteni a szemfog és a bölcsesség fog között, mert nagyon nagy a hézag. Az implantátum pedig elég drága lenne nekem.
Ha ez nem jöhet szóba, akkor esetleg implantátumból 1 db elég lenne?

Köszönettel: Enikő

Válasz

Kedves Enikő!

Ha jól értem, bal oldalon alul a szemfog és a bölcsesség fog között nincsenek fogak.

Az Ön által említett pótlás itt megoldás lehet, azonban ehhez fontos tudni, hogy mi van a másik oldalon. Ennek oka, hogy a rejtett elhorgonyzású pótlás a másik oldalra is átér, még abban az esetben is, ha ott minden foga megvan. Erre azért van szükség, hogy ne billegjen a fogsor amit kap.  Ehhez a pótlás féleséghez azonban le kell csiszolni a hármas fogát biztosan, és valószínűleg még a mellette levőt is, esetleg a készülő híd a másik oldali hármasig elérne. Erre azért van szükség, mert a rejtett elhorgonyzást maga két elemből áll: egy található a kivehető fogsoron, egy pedig fixen a szájban, koronákhoz kapcsoltan. A két rész tökéletesen illeszkedik egymásba.

Az említett hiány pótlására egy implantátum nem elég, minimum kettő kell, és ezek fognak megtartani egy hidat, csak úgy, mint a saját fogaknál volt.

Anyagi vonzatában a rejtett elhorgonyzás, mivel precíziós fogmű, szituációtól függően akár kerülhet annyiba, mint 2db implantátum a hídpótlással.

Én egy konzultációt javasolnék Önnek, pótlásokkal foglalkozó kollégáimnál, ahol a lehetséges összes verzióra kapna árajánlatot, és átbeszélnék a lehetőségeket. Mint említettem, nem biztos, hogy a kombinált (rejtett elhorgonyzású) pótlás lenne a legkedvezőbb megoldás az Ön számára.

Konzultációs időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk