A fogorvos válaszol

Implantátum beültetés után

Kedves Doktor/Doktornő!

Múlt héten volt implantátum beültetési műtétem. A kiadott tájékoztató szerint 7 napig nem szabad alkoholt inni és tejterméket fogyasztani. Alkoholt az antibiotikum miatt. Hétfőn reggel műtöttek és szombaton 11 óra körül 5 nap után tojásrántottát ettem. Nem tudtam neki ellenállni és utána azonnal fogat is mostam. A tojás tejterméknek számít? Lehet-e ebből később bármi problémám? Megkérdeztem egy másik fogorvost is, ő azt mondta már idejét múlt a tejtermékes dolog, 1-2 napig jobb kerülni, mert a nyílt sebben megtelepedhetnek a baktériumok, de ritkán van belőle probléma. Szombat este házibuliba mentem, és ott ittam alkoholt is töményet és sört, de aznap nem vettem be az Augmentint, másnap pedig szedtem tovább rendszeresen. Varratszedésen/kontrollon semmi problémát nem találtak. Okozhat egyébként bármi problémát ha Augmentinre alkoholt iszik valaki? A véleményke megoszlanak, a fogorvos szerint nem szabad, mert hamar kiüti az embert a kettő együtt, más orvos szerint lehet, nem lesz tőle bajod ,csak semmi értelme, mert az alkohol semlegesíti az antibiotikum hatásait. Cataflam tablettára ha valaki ráiszik mi lehet a következmény?Én is úgy tudtam, hogy szigorúan tilos, mert nagyon kiüt, de a saját szememmel láttam ,hogy egy ismerősöm ,akinek fájt a foga és azt szedett rá mikor egy baráti társasággal söröztünk előttem vette a be a Cataflamot, ráadásul sörrel. Aznap (ez kb. egy hónapja volt) elég sok sör lecsúszott és legalább 3 rövidet is ittunk Jagert és pálinkát, és nem lett semmi baja.Csak kíváncsiságból kérdezem a műtét után csak aznap és másnap reggel szedtem, utána már enyhült a fájdalom és inkább tűrtem.Az igaz, hogy aki dohányzik az nem kaphat implantátumot, mert a dohányzás miatt kilökődhet? A doktor azt mondta ő berakja dohányosoknak is, nem volt ebből még probléma náluk ,de kockázati tényező. Engem nem érint én nem dohányzom, iskolás koromban néha rágyújtottam, de akkor sem voltam erős dohányos.Köszönöm a válaszait.

Válasz

Tejtermék fogyasztása szájsebészeti beavatkozás után nem javasolt 3-4 napig, ezt követően semmi problémát nem okoz. A tojás nem tejtermék.

Az antibiotikumot folyamatosan kell szedni, az egy nap kihagyás megzavarja a gyógyszer hatásosságát, mellette nem javasolt alkoholt fogyasztani. Nincs törvényszerűség azzal kapcsolatosan, hogy akár az Aktil duo, akár a fájdalomcsillapításra használt Cataflam alkohollal együtt fogyasztva milyen negatív hatásokat ér el, de szervezetünk nem egyformán reagál, így javasolt ezen szerek együttes fogyasztása alkohollal.

Implantációról és fogbeültetésről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

https://www.uniklinik.hu/eletmod-magazin/implantacio-fogbeultetes

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk