A fogorvos válaszol

Inlay vagy kompozit

Bácsatyai Tamás

Tisztelt Doktor Úr!

Jelenleg munka miatt kint vagyok Németországban. Az egyik tömésem sajnos laza lett (bal felső 6-7 között) és elkezdett fájni. El kellett jönnöm itt orvoshoz Mondta, hogy a tömés laza és már nem tart. Kifúrta, tett bele ideiglenes cement tömést, ami elvileg néhány hétig jó. El kell döntenem, hogy 100 euróért kérek kompozit tömést vagy 500 euróért kerámia inlayt. Azt mondta, hogy a lyuk elég nagy és mély, ezért javasolja inkább az inlayt.

Nagyjából másfél hónap múlva tudok hazamenni, ahol az inlay is fele annyibe kerülne, mint itt kint.

Több kérdésem is van:

1. Meddig jó egy ilyen ideiglenes cement tömés? Ha esetleg az inlay mellett döntök, jobb és olcsóbb lenne otthon megcsináltatni, viszont nem tudom, hogy kibír-e másfél hónapot.

2. Jó lehet-e a kompozit tömés egy nagyobb lyukba (nyilván nem örökre) vagy mindenképp az inlayt kellene csinálni? Veszélyesebb a fogra a kompozit használata?

3. Gond-e, ha más fogorvoshoz megyek a végleges tömést vagy inlayt csináltatni vagy mindenképp annak érdemes csinálni, aki az ideiglenest is csinálta? Számít ez?

Köszönettel,

T.

Válasz

Kedves T.!

Egy a fogorvos kolléga által is „nagynak” ítélt foganyag hiány mellett nagyörlő fogba szinte biztosan inlayt javasolnék. Öszintén szólva ennek eldöntése nem a páciens dolga lenne, hiszen Ön laikusként nem látja egyik vagy másik előnyét vagy hátrányát. A szakma igen korrekt irányelveket fogalmaz meg, milyen foganyag hiány mellett milyen helyreállítás készíthető, hogy az hosszú távú legyen.

Az inlay anyaga is legtöbbször kompozit, a kettő között az a különbség, hogy az inlay/onlay fogtechnikus által, szájon kívül készül. Ez gyakorlatilag egy nagy tömés, ami egybe kerül beragasztásra. Lényege, hogy a maradék foganyagot védi a rágóerővel szemben, így az nem fog eltörni.

Pontos válaszhoz természetesen látni kellene a fogat, arról egy rtg felvételt, illetve fontos a szájvizsgálat, hiszen ott tudjuk csak megnézni az Ön harapási formáját, ami szintén befolyásoló tényező a készülő fogmű szempontjából.

Alapvetően az érintett oldalt kímélni kellene, inkább a másik oldalon szabad csak rágni. Legrosszabb esetben kiesik az ideiglenes vagy kikopik. Elméletileg 1,5 hónapot ki kellene bírnia.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk