A fogorvos válaszol

Íny alatt tört tömött fog

S. Kati

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

Pár napja az egyik kisrágó, már tömött és elviekben gyökérkezelt fogamnak kitört a belső fele kb egy miliméterrel az így alatt. Sajnos ilyen módon már évekkel ezelőtt elveszítettem egy fogamat, közben orvost váltottam, de az új orvosom most is azt mondta hogy íny alatt törtött tömött fogakat nem lehet megmenteni. Ez valóban így van? Semmiképpen nem elkerülhető a húzás?
Bár még csak a 30-as éveim elején járok minden őrlő fogam tömött és sok esetben gyökérkezelt. Kb 3 éve mindet újra tömettem, és utoljára mikor nyáron fogorvosnál jártam, elviekben semelyikkel sem volt gond, viszont most nagyon elkezdtem félni tőle, hogy a többi fogam is törni fog és el fogom veszíteni őket. Eddig senki nem beszélt arról, hogy a nagy töméses fogakat koronával kellene védeni, most viszont mivel 16 hetes terhes vagyok, így a fogorvosom semmilyen kezelést sem akar elvégezni. Mivel nem ő kezelt eddig ezért addig semminek sem fogna neki míg nem készül panorama röntgen, azt viszont a terhességem miatt ellenjavallja. Valamint terhesség alatt semmihez nem szeretne nyúlni amíg nem fáj. A nőgyógyászom viszont azzal riogat, hogy ha bármilyen, még láthatatlan, tünetet nem okozó szuvasodásom van akkor az a terhesség végére egészen biztosan fogvesztéshez fog vezetni, illetve az ezek szerint eleve gyenge fogaim még tovább fognak gyengülni és valószínűleg búcsút vehetek tőlük.
Őszintén szólva nagyon aggódom és nem tudom, hogy mi tévő legyek. Már enni is félek.
Nem akarok ilyen idősen fogatlan lenni, de persze a babának sem szeretnék ártani.
Ön mit tanácsol?

Előre is köszönöm a válaszát!
S Kati

Válasz

Kedves Kati!

Egy nagy töméssel rendelkező fog esetében valóban fennáll a törés lehetősége, de ez egy nagyon összetett dolog.

Egyrészt a fogászati protokollok az elmúlt években jelentősen változtak, pl ma már egy gyökérkezelt fogra csak igen ritkán kerülhet sima tömés, rend szerint inlay/onlay vagy korona lesz a végleges ellátás.

Fontos kérdés lehet, hogy volt-e kiterjedtebb amalgámtömés a fogban, ugyanis ezek képesek kicsit „repeszteni” a fogakat, és általában ezek sima fehér tömésre való cseréje után, az addig is meglévő apró repedések mentén törhet a fog.

Fontos továbbá megvizsgálni, hogy nem szorít-e, nem csikorgat-e éjszakánként. Ezt egy éjszakai harapásemelővel lehet rendezni.

Valóban, a terhesség alatt amennyiben nem muszáj, nem végzünk beavatkozást. Röntgenek mindenképp kellenek, bármilyen beavatkozásról legyen is szó.

A nőgyógyász nőgyógyász, nem fogorvos, ne riogassa magát!

A még most láthatatlan szuvasodások (amiket röntgennel egyébként ki lehetne mutatni) a terhesség végére maximum olyan állapotba juthatnak el, hogy gyökérkezelni kell az adott fogat. De a fog elvesztése ettől még fényévekre van.

Most az a legfontosabb, hogy a lehető legtökéletesebb szájhigiénét tartsa fenn! Ez nem csak a fogkefe használatát jelenti, hanem a napi, rendszeres fogköz tisztítást is! Ebben vagy kezelőorvosától, vagy egy képzett dentálhigiénikus kollégától kérhet segítséget.

 A szemmel látható szuvasodásokat el kell látni, hogy az adott fogak ne romoljanak tovább.

Fájdalom esetén a kérdéses fogról egyébként egy kis felvételt már hivatalosan is készíthetünk a 2.3. trimeszterben, de amennyiben s.o.s. a dolog, nem szoktuk ezt erőltetni.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk