A fogorvos válaszol

Íny vagy fogirritáció?!

L. Márk

Kedves Doktor úr / nő,

néhány hónapja voltam felső fogtömésen, azóta hol kevésbé / hol erőteljesebben irritációt érzek a fogam / ínyem körül.
Nemtudom pontosan megmondani, hogy fog vagy íny irritáció, a doktornő készített CT felvételt, azon nem látszódik semmi, hogy a gyökérnek baja lenne.
Fontos tudni, hogy a fogtöméskor a számba helyezett egy csavarozható készüléket, amit annyira felnyomott, hogy éreztem szinte a fogam mögött az ínyembe behatolt (szúrás érzés volt), majd miután befejezte a fogtömést kicsavarozta és kivette a készüléket a számból.
Mindezeknek már több hónapja de az irritáció még mindig tart.
Megsérülhetett az ínyben egy idegszál? Vagy mitől lehet ez a nem mindennapi probléma? A fogorvosom nem találja az okát. Lehetséges, hogy emiatt de már arcüreg szerű problémák is jelentkeznek nálam. (nem biztos, hogy ez miatt)
Mi ilyenkor a teendő? Keressek másik fogorvost? Rá lehet egyáltalán jönni a titok nyitjára, hogy mi okozhatja ezt az irritációt?
A pontosabb válaszadás érdekében feltöltöttem egy 10 hónappal ezelőtti panorama röntgenfelvételemet, a kép bal oldalán felül található 2 fogamat tömte be (ahol az egérmutató van), és azóta tart az irritáció. A kép ide kattintva tekinthető meg: https://i.kek.sh/wwjYoRcI1n2.jpg

Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által küldött röntgen felvétel a tömés elkészítése előtt készült, így ezen nem lehet megítélni a tömés utáni állapotot. Továbbá panoráma felvételen nem is lehet pontos diagnózist felállítani.

A készülék, amit a szájába tettek, az egy a töméshez elengedhetetlen dolog, gyakorlatilag egy zsalu, amihez két fog között a tömés készül.

Fontos kérdés, hogy Ön napi rendszerességgel használ-e valamilyen fogköz tisztítót, milyen a készült tömés széli záródása, milyen mély lett a tömés (esetleg nem a fogbél van-e begyulladva) stb…

Fentiek miatt kérdésére csak röntgen és szájvizsgálat után tudunk pontost választ adni.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk