A fogorvos válaszol

Inygyulladas?

G. Viktoria

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Kb. egy hete rossz izt kezdtem el erezni a szamban. Bal oldalon, fent, hatul van egy 4 tagu hidam. A hid alatt, a belso vagyis a szajpadlas feloli oldalon az inyemet puhabbnak ereztem a nyelvemmel. Amikor megneztem kis tukorrel, a hid es az iny menten veres volt, illetve volt ott egy kis holyag. Amikor megmostam a fogamat nagyon verzett, de utana eltunt a holyag es az iny allaga visszaallt a normalisba, azota a rossz izt sem erzem, bar a super floss fogselyem veres volt ma reggel is. Elmentem a fogorvoshoz mult het szerdan, kaptam egy Metronidazol nevu antibiotikumot, hogy szedjem 5 napig. Az orvos azt mondta, hogy valoszinu le kell venni a 3 evvel ezelott keszult hidat, mert valamelyik korona alatt a ketto fog kozul valamelyik rossz lehet. Egyik fogam sem faj a korona alatt, inkabb mondanam erzekenynek a leghatso fogamat, ami a korona mellett van kozvetlenul. Rontgen nem keszult. A szajhigieniara nagyon odafigyelek, reggel es este mosom a fogam, fogselyemmel tisztitom a hid es az iny kozotti reszt, egy masik fajta fogselyemmel a fogkozoket, szajvizet is hasznalok. Felevente jarok higienikushoz fogkovet leszedetni, legutoljara januarban. Szerdan kezdtem el szedni az antibiotikumot, es szombaton a szajuregemben furcsa dolgokat kezdtem eszlelni. A nyelvem voros volt es olyan mintha chillivel kentek volna be, az ajkam kirepedezve, nagyon szaraz lett. Az inyem sehol nem piros, nem tunik gyulladtnak, inkabb normalisnak, ennek ellenere kb mindenhol faj. Vasarnap reggel amikor megmostam a fogam szoszerint omlott a szambol a ver, kulonosen a jobb oldalon (az ellenkezo oldalon, ahol a problema kezdodott), a felso leghatso fog, amit augusztusban tomtek be es azota nagyon erzekeny. Tobbszor ereztem azota, mintha ver szivarogna belole. Jobb oldalon, lent alul van egy oldaliranyba novo, iny alatt levo bolcsessegfogam, ami eddig kulonosebb problemat nem okozott, de jelenleg ezen a reszen duzzadt az iny es fajdalmas. Itt Angliaban korhazban fogjak kimuteni az idegek kozelsege miatt, varhatoan egy honapon belul. Hetvegen felhivtam az ugyeletet, hogy segitseget kerjek, ahol azt mondtak szedjem tovabb az antibiotikumot. Az antibiotikum mellett Peroxyl szajvizzel probalkozom es Corsodyl fogkremet kezdtem hasznalni. Mai napon elfogyott az antibiotikum, viszont a problemam sokkal rosszabb lett, mint az antibiotikum szedese elott. Valahogy minden fogam erzekeny, a fajdalom ugral egyik fogrol a masikra, a nyelvem eg, fogmososnal verzik az inyem, faj az allkapcsom es a torkom is furcsa. Nincsen refluxom vagy ehhez hasonlo. Az elektromos fogkefet egyaltalan nem tudom hasznalni, annyira faj az inyem. Par napja nagyon puha feju fogkefevel mosom, de attol is faj mindenhol es verzik. Teljesen tanacstalan vagyok, hogy mi is a valodi problema. Novemberben keszult panorama rontgen a bolcsessegfog miatt, ami semmilyen elterest nem mutat. Ez inygyulladas lenne? Nagyon szepen koszonom a valaszat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Röntgen ismerete és klinikai vizsgálat nélkül nehéz meghatározni panaszainak eredeti okát, de azt gondolom, hogy egy esetleg egy begyulladt parodontalis tasak okozhatta a szájpadlás területén az íny állagának változását, ami azt követően, hogy nyomás hatására kifakadt panaszmentessé vált. A metronidazol önmagában is okozhat szájszárazságot, de az antibiotikum szedése kiválthatta a szájflóra megváltozását, a nyálkahártyát védelmező baktériumok helyét elfoglalhatta esetleg egy Candida nevű gomba, az ilyen fertőzés tüneteinek megfelelhet az Ön által leírt kép: égő, vöröses nyelv, ajak kiszáradása, berepedezése, fájdalmas nyelés. Javaslom, hogy ne csak telefonon, hanem személyesen is keressen fel szájsebészetet, ha van gombás fertőzés, azt mindenképp kezelni kell. Fogairól pedig készüljön intraoralis röntgen, nem csak panorama, mert a szájüregi felvétel sokkal pontosabb képet ad a fogakat körülvevő csontról. Amennyiben tényleg tasakok vannak a híd pillérei vagy a szomszédos fogak mellett, parodontológus szakorvossal konzultáljon a kezelési lehetőségekről. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk