A fogorvos válaszol

Inygyulladás

K. Józsefné

Tisztelt Doktor úr!
Makacs inygyulladásom van Az inyem, piros, duzzadt, lehúzodott. Alul egy fogam mozog is emiatt. Mit kezdhetnék vele? Többféle szájöblögetőt már használtam. Esetleg valamilyen antibiotikumot lehet e rá alkalmazni, amit a háziorvosom fel tudna írni.
Előre is köszönöm szépen válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön állapota valószínűleg már nem csak egy sima ínygyulladás, hiszen annak nem jellemzője az íny visszahúzódása. A gyulladt íny picit megduzzad, vérzik, a fog koronai része, mivel az íny lobos kisebbnek látszik.

Abban az állapotban, amikor a fognyakról már vissza van húzódva az íny, és az Ön által leírt panaszok észlelhetők, valamilyen parodontológiai, tehát a fogányat érintő gyulladásról/elváltozásról lehet szó. Ennek okozója és fenntartója az íny felett, illetve alatt található fogkő, illetve az ebben szaporodó bizonyos baktériumok.

A fenti állapot megszüntetésének egyetlen módja egy parodontológiai kezelés. Ennek több fajtája lehetséges, a kialakult gyulladás súlyosságának függvényében. 

Először egy depurálásra/fogkőszedésre lenne szükség, majd ezt követően egyéb beavatkozásokra, amiket egy parodontológus szakorvos rendel el. Ez azonban most sajnos nem lehetséges. A fogkő eltávolítása egy depurátornak nevezett, vizet porlasztó eszközt használunk, ez azonban aeroszolt képez, elősegítve a koronavírus terjedését.

Jelen helyzetben kizárólag a tökéletes szájhigiéne, a minden étkezést követő fogmosás és fogköztisztítás az egyetlen, amivel segíthet állapotán. (Amennyiben ínye vérzik fogmosáskor, akkor sem szabad óvatosan tisztítani!!! Nagyon alaposan kell fogat mosni. Amennyiben ez nem történik meg, állapota romlani fog.) A fenti állapotra nagyon ritka, speciális baktériumokhoz kötött gyulladások esetén írunk csak antibiotikumot. Ezt háziorvosa nem fogja tudni megítélni. 

Amennyiben akut panaszai alakulnak ki – fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom – akkor akut páciensként el lehet Önt látni. A jelen helyzete sajnos nem tartozik az ellátható panaszok közé.

A veszélyhelyzet megszűntével kérem keressen fel egy parodontológus kollégát!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk