A fogorvos válaszol

Ínygyulladás?

Tisztelt Doktornő! A kérdésem tisztábban látása érdekében leírnám az előzményeket! Két héttel ezelőtt gyökérkezelték a bal felső 6-os (már tömött) fogamat, mivel először csak érzékeny lett, utána pedig fájni kezdett. Ezelőtt két nappal végeztek egy sima tömést ugyanúgy a felső sorban csak a másik oldalon lévő 7-es fogban amin csak egy nagyon kis méretű lyuk volt! A háziorvosom a gyökérkezelést megelőző napon felírt nekem antibiotikumot, mivel fülfájásra, és nyaki valamint nyirokmirigy környéki fájdalmakra panaszkodtam, s miután megemlítettem neki hogy másnap gyökérkezelésre is megyek, azt mondta hogy olyat ír fel ami jó foggyulladásra is! Ezt sajnos nem tudtam szedni, csak két napig, mivel mellékhatások léptek fel sajnos! A gyökérkezelt fogammal nem volt semmi gond, egy ülésben kiölték az idegeket és betömték a gyökeret, majd kaptam bele ideiglenes tömést! Az igazi probléma kb 4 nap múlva kezdődött! Elkezdett sajogni a felső bal oldali metszőfogam, majd ugyanabban a sorban a többi is, utána ez megszűnt majd ez a fájdalom lement az alsó metszőfogakba és ugyanígy kiterjedt, végül a felső egész metszőfog sor és az alsó egész sor fájt! Visszamentem az orvoshoz, aki először azt mondta hogy nő a bölcsességfogam és ez kisugározhat, és miután a panoráma röntgenen semmmi nem látszódott, még próbaképpen leszedte az összes fogkövet az alsó és a felső metszőfogakról, mondván hogy ez is lehet az oka a fájdalomnak! Másnap elmentem a szájsebészetre, ahova vittem magammal a panorámaröntgent, de ott sem láttak rajta semmit! Azt mondták várjak majd valószínűleg elmúlik! Estére már annyira fájtak (inkább égtek) a fogaim, hogy elmentem egy maszek fogorvoshoz aki azt mondta első ránézésre rögtön hogy fogínygyulladás, plussz a fogkőlevétel és az abbahagyott antibiotikum miatt is felszaporodhattak a számban a baktériumok ezért fáj ilyen nagyon az összes. Adott Glycrines ecsetelőt és mondta hogy szódabikarbónáttal öblögessem! Ez volt 3 napja…a tünetek annyit enyhültek csak hogy nem kell már egész nap fájdalomcsillapítót szednem, de a sajgó fájó viszkető érzés azóta is folyamatosan vándorol hol a felső metsző fogak fájnak jobban, hol az alsók! Kérdésem az lenne hogy valóban lehet ilyen hosszantartó fájdalom egy fogínygyulladás, és ha igen kb mennyi a teljes tünetmentességig tartó gyógyulási idő? Vagy esetleg más oka is lehet ezeknek a furcsa fájdalmaknak? Mindemellett a füleim és körbe az állkapcsom is érzékeny és fájdogál ezzel egy időben, ezért még huzatra is gyanakszom, bár nem tudom hogy lehet-e összefüggés a fogfájás és eközött! Elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült de rövidebben nem tudtam megfogalmazni mert eléggé összetett a probléma! Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt P. Gábor,

a leggyakoribb ínygyulladás, az úgynevezett plakk okozta gingivitis oka a nem megfelelő szájhigiéné miatt kialakuló fogkövekben elszaporodó baktériumok, melynek hatására az íny megduzzad, a színe vöröses-lilás lesz az egészséges rózsaszín helyett, valamint fogmosáskor vérzés tapasztalható. Az esetek túlnyomó többségében viszont fájdalom nem tapasztalható. 

Az ínygyulladásnak van két olyan ritka formája, melyek fájdalommal járnak: 

1. Akut nekrotizáló fekélyes ínygyuladás: a betegség leggyakrabban dohányos, nem megfelelő szájhigiénével rendelkező embereknél fordul elő, az ínypapillák csúcsán szürkés-fehéres fekélyek alakulnak ki, melyek rendkívül fájdalmasak, illetve fogmosáskor vérzés tapasztalható. Jellegzetes tünete a rendkívül rossz lehelet. Ebben az esetben a kezelés része a metronidazol típusú antibiotikumos terápia megkezdése (Klion 3×250 mg), a fogkövek óvatos eltávolítása, otthoni hyperollal történő ecsetelés. A fájdalom rendszerint 2-3 napon belül elmúlik annyira, hogy a maradék fogkövet is el lehessen távolítani a fogak íny alatti felszínéről, melynek hatására a gyulladás megszűnik.

2. Gingivostomatitis herpetica – herpes vírus okozta akut ínygyulladás: akkor alakulhat ki, amikor az ember szervezete az első alkalommal találkozik a herpes simplex vírussal. Leggyakrabban a szájpadláson és az ínyen apró hólyagocskák jelennek meg, melyek kifakadnak és fájdalmas fekéllyé alakulnak. A fekélyeken kívül az ínyszél a fogak mentén duzzadt, gyulladt lesz, enyhén fájdalmas és vérzik is. A tipikus tünetek közé tartozik a rossz közérzet és magas láz. Antivirális terápia (Telviran 5×200 mg) csökkenti az általános panaszokat, a közérzet javul, egyébként 5-7 nap alatt spontán is meggyógyul az íny. Ezt követően a herpes vírust már hordozni fogja a páciens, későbbiekben már nem fog ilyen komoly ínygyulladást okozni az esetleges újbóli megfertőződés.

Reméljük válaszunkkal segítettünk, jobbulást kívánva:

Dr. Orbán Kristóf

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk