A fogorvos válaszol

Ínyközeli fehér foltokból (plakk) kialakuló lyuk, illetve korona melletti fog szuvasodásának kezelése

Tiszteletem!A problémám 3 részből tevődik össze:1. Csak az alsó fogsor kis- és nagyőrlőinek tövében, az íny felett fehér foltok láthatók (elvileg plakk). Alaposabb fogmosás, kevesebb savas étel/ital fogyasztása, illetve kalcium szedésével úgy tudom, meg lehet szüntetni.Igaz-e ez, illetve mit lehet még tenni? Esetleg van-e valamilyen (akár fogászati) eljárás, mellyel meggyorsítható a gyógyulási folyamat?2. Bal alsó 7-es fogam (már volt felülről tömve) e fehér folt miatt kilyukadt. Pontosabban a fog meggyengült külső rétege egy pici darabon (kb 2 mm) leporladt a fogból. Fájni nem fáj (gondolom csak még), de néha hidegre érzékeny.Kérdésem, hogy milyen megoldásokkal/eljárásokkal lehetne megszüntetni a problémát? Mik közül lehet választani (értem ezalatt, ami kíméletesebb és a fogból is minél többet „eredeti” állapotában megtart)?3. Jobb felső 7-es fogamra 2010. októberében kaptam fémalapú porcelán koronát. Mostanra derült ki, hogy tanácsosabb lett volna a 6-os foggal együtt duplakoronát csináltatni (mindkét fog már korábban tömött volt, a 6-ost építették is) – csak akkor ezt az opciót számomra nem ajánlották fel… Csak arra lettem figyelmes, hogy megmarad az ételmaradék a fogaim között, egyenlőre tompa fájdalmat érzek a fognál rágásnál, és a fogselymet is alig bírom kihúzni a két fog közül, mert valamiben megakad. A korona nem lett rendesen lefedve, a fémrész itt-ott kilátszik, illetve a 6-os fogam oldala/alja szuvasodni kezdett.Mit tehetek? Mik a lehetséges opciók? Illetve ha kettős koronát csináltatnék a 6-7-esre, akkor a már meglévő koronát hogyan távolítják el?Mindemellett pedig érdekelne, hogy a majd javasolt megoldásfajták tételesen körülbelül mennyibe kerülnének?Válaszukat előre is köszönöm és további jó munkát kívánok!

Válasz

1. A plakk, vagyis lepedék mechanikusan eltávolítható lerakódás a fogon. Ami az ön fogán látható feltehetőleg úgynevezett „krétafolt”, amely a szuvasodás kezdeti stádiumát jelzi. Megfelelő fogmosási technikával karban tarthatóak ezek az elváltozásaok és megelőzhető, hogy a szuvasodás mélyebbre terjedjen.

2. A tömést, mely jelenleg nem zár megfelelően, ki kell cserélni. Az, hogy töméssel ismét helyre állítható-e a fog, vagy esetlegesen betétet szükséges bele készíteni, csak szájvizsgálat után dönthető el.

3. Ha a 7es fogán a korona széle jól zár, nem áll el, a 6os fog kezelésével állítható helyre problémája. Ha a koronák egybe vannak öntve, a közöttük levő terület tisztíthatósága nehezített, ezért ezt csak szükség esetén végezzük. A fémkerámia koronák teljes felszíne ninc minden esetben leplezve, előfordul, hogy az íny védelme érdekében az ínyszélnél fémyszegélyt kérünk a technikától, vagy a nagyon kis helykínálat miatt a rágófelszínre kényszerülünk ún. fémszigetet készíttetni. Amennyiben új koronát kell készíteni, a régit annak átfúrásával lehet eltávolítani.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk