A fogorvos válaszol

Javasolt-e az alábbi panaszok esetén tömést és koronát cserélni? Friss beavatkozások

N. Dóra

26 éves vagyok. Két darab felső, bal és jobb oldali nagyörlő fogam volt kezelve 2020-ban több ülésen át. Mindegyikkel kapcsolatban maradtak aggályaim, ezzel kapcsolatban kérem a szakmai tanácsát.

1. A jobb felsőbe kiesett egy 2-3 éves, de nagy csücsöknyi tömés, és volt egy kis szuvasodás a másik oldalon. Két tömést kaptam, de nem fényre száradót, hanem levegőre. Erősen fehér, nem fogszínű mint a kompozit. Fúrás után, erősen, ujjal fel lett nyomva a fogamba, és jelezték, hogy 2 óráig ne rágjak. Azt mondta a doktor úr, hogy ez tartósabb lesz mint a kompozit, meg fluort ad le, de az asszisztensnő megjegyezte „a fog el fog sorvadni ettől az anyagtól”.Kérdeztem, hogy miért kaptam ilyet, mert az összes tömésem (csak örlők vannak tömve) fényre kötő. Azt mondták, mert tartósabb a rágás miatt. Az a fogam mai napig érzékenyebb a hideg-meleg étel rágásakor (első pár másodperc)

Kedves Uniklinik, Érdemes cseréltetni, tekintve, hogy szeretném a lehető legtovább megőrizni a saját fogamat és enyhén érzékeny maradt? Vagy várjam meg, amíg más tünet nem jelentkezik, vagy kiesik?

2.A bal felső nagyörlőm gyökérkezelt, és hogy ne törjön le, koronát javasolt. A fém porcelán korona amit felhelyezett nagyon nagy lett, mert az antagonista fogam egy picit mélyebben ül mint a többi fogam. Csiszolgatta és felragasztotta (így utólag gondolom azért, mert ha újat csináltatunk az dupla költség), de nem tudtam megszokni. Korrigáláskor viszont annyit lecsiszolt a nyelv felöli oldalon, hogy lett egy kis „fémsziget”. Ez két hónapja volt. Reggelente barnaság van a nyálamban, gondolom a fém miatt. Nincs fémérzékenységem, de pajzsmirigyalulműködésem van. Pár éven belül babát is szeretnénk. Lehet ilyenkor a látható részt valamilyen tömőanyaggal bevonni ,hogy ne oldódjon ki fém, vagy cserélni – gyökérkezelt fogon? Amennyiben indokoltnak tartja, akkor vállalom ennek a költségeit.

Köszönöm szépen a megtisztelő válaszát és boldog új évet kívánok.

Válasz

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján mindenképpen javasolnám, hogy keressen fel egy másik fogorvos kollégát másodvélemény miatt.

Amennyiben egy rágófognak hiányzik egy már egy csücske, eleve nem tömést készítünk, hanem egy úgynevezett inlay/onlay pótlást, ami védi a fogat a további töréstől.

Olyan nincs, hogy ettől az anyagtól „elsorvad” a fog….

A túlméretezett korona „agyoncsiszolása” meg önmagáért beszél….

Pontos diagnózisokhoz, illetve, hogy melyik foggal kapcsolatban mi lenne a teendő egy szájvizsgálat és röntgenek szükségesek.

Konzultációs időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel!

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk