A fogorvos válaszol

Kalciumos tömés

G. Dániel

Üdvözlöm!

Gyökérkezelés alatt áll az egyik fogam, volt már, hogy kaptam gyógytömést, de most valami számomra ismeretlen kalciumos tömést kaptam. Ez nem olyan porladós mint a gyógytömés hanem elég masszív. Ezt azzal indokolta a doktor úr, hogy egy kis elváltozást lát a foggyökérnél, és ha így tömné be, akkor lehet, hogy utána fájna a fog. (a kezelés alatt az egyik gyökércsatornánál tényleg érzek némi fájdalmat amikor tágitja)

Elvileg 3 alkalommal 3 hetente kell cserélni ezt a tömést.

Ha letelik a 3×3 hét és akkor is ott lesz az elváltozás, -illetve marad némi fájdalom amikor kezel- akkor ki kell húzni a fogat? Miről szól a kalciumos tömés?

El vagyok keseredve.

Köszönöm a válaszát előre is.

Dániel

Válasz

Kedves Dániel!

Teljesen jól járt el kezelőorvosa. Nagyobb elváltozások esetén előfordul, hogy azonnali gyökértömés esetén a szervezet kisebb eséllyel tudja majd meggyógyítani a kialakult gyulladást. Ilyenkor egy elhúzódóbb kezelést szoktunk alkalmazni, jelenleg ez zajlik Önnél.

Miután elkészült gyökértömése, hosszú távon kontrollálni kell majd a fogat, hiszen az elváltozás 3 hónap alatt szinte biztos, hogy nem fog teljesen elmúlni. A csontban zajló, gyógyulást célzó folyamatok igen lassúak. Van, hogy a kialakult elváltozás (nyilván nagyobb méretűek) teljes eltűnése akár 1-2 évet is igénybe vehet. Ilyenkor panaszmentesség esetén elegendő a sűrű kontroll.

Amennyiben a későbbiekben panaszos marad hosszú távon a kérdéses fog, vagy nem múlik el teljesen az elváltozás, úgy mérlegelendő lehet az úgynevezett rezekció. Ennél a beavatkozásnál egy szájsebész kolléga eltávolítja a gyökér csúcsát, illetve azzal együtt a gyulladt részt is. 

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk