A fogorvos válaszol

Keloid képződése szájban

V. Adrienn

Tisztelt Doktornő/Úr!

8 héttel ezelőtt a 2 éves kisfiam véletlenül lefejelt, és belülről felrepedt a szám a felső ajkam felett a bal oldalon. A sebben 1-2 napon belül 3 afta alakult ki. Az afták sajnos lassan és fájdalmasan gyógyultak, Anaftinnal kezeltem őket. Miután meggyógyult a szám, megvastagodott a felsőajkam és érzékeny lett. Jelenleg a nyelvemmel egy gombostűfej nagyságú duzzanatot érzékelek a seb helyén. Önmagában nem fájdalmas, de ha külső hatás éri, akkor fáj, és néha zsibbadásszerűséget érzékelek, de nem igazi zsibbadást.

Sajnos keloidképződésre hajlamos vagyok, a kórtörténetem során volt már sebészeti hegeltávolításom, kaptam hegbe szteroidinjekciót, illetve nagyon jól bevált a szilikongél használata. A tünetek alapján számomra nagyon úgy tűnik, hogy ez az elváltozás egy keloidos heg, de nyálkahártyán még nem volt ilyen problémám. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy ez egy keloidos heg a sérülés/afták helyén? Ha igen, akkor mivel tudom kezelni itthon, amíg fel tudok keresni egy szájsebészt. Szándékomban áll elmenni szájsebészhez, de a jelenlegi járványhelyzetben ezzel még inkább várnék. Viszont ha ez keloidos heg, akkor az eddigi tapasztalataim alapján félek, hogy most kezd majd el egyre fájdalmasabb lenni.

Nagyon szépen köszönöm a segítségüket!

Üdvözlettel,

Veisz Adrienn

Válasz

Kedves Adrienn!

A szájüregi nyálkahártya regenerálódása, illetve a bőrünk regenerálódása között sok a különbség. Elméletileg a szájüregben műtéteket követően minimális a hegképződés, és idővel ezek is rendeződnek.

Azonban a szájüreg felől sérülhettek mélyebb szövetek is az ajkában.

Keloid képződési hajlama miatt mindenképpen nézesse meg az ajkát egy szájsebész/sebész kollégával, pontosat sajnos csak a seb megtekintése, vizsgálata után lehet mondani ebben az esetben.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk