A fogorvos válaszol

Két fog közti dilemma

.

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Egyik éjszaka arra keltem, hogy a nyelvem jobb oldala fel van dagadva, valószínűleg be van gyulladva és még a nyelés is problémát okoz. Reméltem, hogy önmagától rendeződik a dolog, így reggel elmentem dolgozni, de már a délelőtti órákban nagyon szenvedtem vele, és a tükörben úgy láttam, hogy a jobb felső 5ös (egyébként 3 éve gyökérkezelt fogam) a nyelv felé eső vége mintha túl éles lenne, talán az bántja a nyelvet. Lementem a cég fogászához, aki a vizsgálat után a jobb felső 6os fogamban kicserélte a tömést, mondván, hogy egy ottani letört darab irritálja a nyelvem. Mivel ezután a nyelvem állapota tovább rosszabbodott, délután elmentem a helyi sürgősségi ellátásra, ahol azt mondták, hogy a betömött 6oshoz ők nem nyúlhatnak, a gyökérkezelt 5ös fogam pedig biztos eddig is ilyen volt, próbáljam nem odadugni a nyelvem. Másnap reggelre a nyelv fájdalma mintha enyhült volna, azonban délután hirtelen éles fájdalom jelent meg a jobb felső ínyemben. Ismét elmentem a helyi sürgősségi ellátásra, ahol egy harmadik orvos panoráma röntgent kért, amin az látszott, hogy a gyökérkezelt fogam mellett nagy „árok” van, valamint szerinte a cég orvosa rosszul tömte be a hatost. Végül úgy döntött, hogy valószínűleg a 6-os fáj, kifúrta a tömést és újra betömte. Ez tegnap volt, egyrészt a beadott injekció helye még most is fáj, másrészt nem akarta jobban lecsiszolni a tömést, így az túl magas és étkezésnél rendszeresen „összekoccan” az alsókkal, valamint a bal oldalamon zárt fogak esetén is van egy kis rés a két fogsor közt. Ezek után tegnap este végre nyugodtan feküdtem le (az elmúlt 2 éjszaka alatt alig aludtam pár órát), de nem tudtam elaludni, ugyanis az ínyemben jelentkező éles fájdalom visszatért! Az 5ös és a 6os fogat kocogtatva nagyobb fájdalmat éreztem az ötösnél. Az arcom feldagadt és az injekció helye is elkezdett fájni. Végül hajnalban nagy nehezen elaludtam, és ma, ugyan az arcom még fel van dagadva és kicsit viseltesnek érzem a területet, az íny fájdalma egyelőre nem jelentkezett. Tehát most: a nyelvem még be van gyulladva egy kicsit, az injekció helye fáj, az ötös fölött az ínyem fájt, most épp nem, az arcom be van dagadva és a hatos tömése túl magas. 3 fogorvos látott eddig, és szinte rosszabbul érzem magam, mint az elején. Ezek után mit lehet tenni? Melyik probléma lehet a tünetek forrása? Nagyon szépen köszönöm a válaszát. KN

Válasz

A nyelvét érintő duzzanat, gyulladás okát a leírás alapján láttatlanban nem tudom megítélni. A gyökérkezelt ötös fog érzékenysége kopogtatásra a gyökércsúcsi terület gyulladására utal. A magas tömés a hatos fogban folyamatos túlterhelést okoz adott fog esetében, ami fogbélgyulladást, illetve a fog elhalását is maga után vonhatja. Az arcduzzanat hátterében lehet az ötös fog gyökércsúcsi gyulladása, de a beadott érzéstelenítő injekcióval a szövetek közé óhatatlanul bejutó baktériumok is kiválthattak egy helyi gyulladást. Ezen ismeretek birtokában újabb fogászati vizsgálatot javasolnék, ennek keretében a magas tömést be kell csiszolni a harapásba. A nyelv sérülésére szájfertőtlenítős öblögetést (pl. Tantum verde szájöblögető, ami tartalmaz helyi fájdalomcsillapítót is – ezért érdemes étkezés előtt alkalmazni), a nyelvhát fogkefével történő tisztítását, az éles tömésszélek lepolírozását javaslom. Ha nincs bizalma az Önt korábban kezelő szakemberekkel kapcsolatban, a nyelvet érintő gyulladás tisztázása végett javaslom keressen fel egy szájsebész szakorvost!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk