A fogorvos válaszol

Kettétört fog

G. Szilvia

Tegnap este, fogmosast kovetoen vettem észre, hogy a jobb alsó utolso orlofogamon egy kb. 1 mm-es rés keletkezett, az egyik oldalon lenyeben kettétört a fogsorra merőlegesen belertve a fog tetejét is végig lefelé az íny feletti részen (az alatt nem tudom). Nem ettem aznap olyat, amitől ez történhetett. Ami esetleg fontos lehet, hogy mellette van egy tudomásom szerint kb. Vízszintesen növő bolcsessegfog, amelyet tervezem kihuzatni. A kérdésem, hogy mi miatt történhet egy ilyen törés és milyen feltételekkel, mennyi esélye van egy törött fog megmentésenek?

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy fekvő bölcsességfog szomszédságában álló fog könnyen lesz szuvasodik, hiszen a nem megfelelő fogérintkezés miatt nehezen tisztítható, kiváltképp a fog hátsó felszíne. Ez gyakran szabad szemmel nem láthatóan zajlik, a fog belseje felpuhul es a külső zománcréteg egyszer csak megreped, letörik. Szájvizsgálat és röntgen nélkül nem lehet megtippelni a fog prognózisát, ehhez mindenképp keresse fel kezelőorvosát vagy rendelőnket. Amennyiben az őrlőfog megtartható, a bölcsességfog eltávolításával kell kezdeni a kezelést. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk