A fogorvos válaszol

Kihúzott fog/gyulladás

N. Bernadett

Tisztelt Doktor nő/úr!
A felső rágófogam ami már régóta gyökér kezelt pár hónappal ezelőtt leereszkedett egy fél cm-t, mivel alatta nincsen fog. Az ínyem már akkor fájt, így elmentem a fogorvoshoz, hogy húzzuk ki. Ő azt javasolta, hogy ne húzzuk ki, hanem csiszoljuk vissza és tegyünk rá egy koronát és az alsó részt majd pótoljuk. A csiszolás után illetve a korona felhúzása után is nagyon fájt az ínyem, de a fogorvos azt mondta, hogy ez természetes. Ez az íny után hol fájt hol nem. Aztán úgy láttam, hogy begyulladt, így elmentem fogorvoshoz, aki zárt küretet végzett, de nem lett jobb, sőt rosszulléteim lettek, aminek a tünetei heves/gyors szívdobogás illetve gyengeség érzés ami a nyakamtól kisugárzott a karjaimba, hátamba. A doktornő azt mondta, hogy ez nem lehet a fogtól. Pár nap múlva visszamentem és kihúzta a fogat, ami után látta, hogy egy 9mm-es tasak van. Kitisztította és írt fel antibiotikumot, mert azt mondta nagy a gyulladás. A gyógyszert beszedtem, ezalatt nem volt panaszom. Viszont az utolsó Augmentin bevétele után két nappal ezek a rosszullétek újra jelentkeztek még intenzívebben. Én úgy gondolom, hogy gyulladás lehet a szervezetemben az íny miatt. Szeretném kikérni a véleményét, mit tanácsol!
Előre is köszönöm a választ!
Berni

Válasz

Kedves Berni!

A tüneteit okozhatja fogászati góc.

A fog szakszerű eltávolításával elméletileg a gócnak is meg kell szűnnie, hiszen a fog kihúzásával a gyulladás is távozott.

Javasolnám a többi fog/fogágy felülvizsgálatát, illetve egy panoráma röntgen értékelését követően esetleg egy fogászati CT felvétel készítését.

A panoráma röntgen sajnos nem ad 100%-os eredményt, sokszor cm-t megközelítő elváltozások nem láthatók jól rajta pl. a felső rágófogak területén.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk