A fogorvos válaszol

Könnyen romló fogak…

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!Még nem vagyok 20 éves, de a fogaim nagy része tömve van és folyamatosan lyukadnak ki a fogaim. Naponta kétszer mosom (reggeli után és lefekvés előtt), többre nincs időm, mert gyakran csak este érek haza. A hiányzó fogmosást próbálom cukormentes rágóval kompenzálni. A fogamat olyan technikával mosom, ahogy a fogorvosom ajánlotta, mindig próbálom ellenőrizni, fogmosás után nem maradt-e mégis egy kis lepedék a fogaimon. Igyekszem kerülni a szénsavas üdítőket, bár az édességet szeretem… Rendszeresen járok fogorvoshoz, de már nagyon kellemetlenül érzem magam. Úgy érzem, a fogorvosom lenéz, mert ilyen idősen ennyi romlott fogam van, néha elég lekezelően bánik velem. Ugyanakkor engem is gyötör a tudat, hogy folyamatosan gondom van a fogammal, szégyellem magam és kétségbe vagyok esve.Mindig váltogatom a fogkrémeimet, mert nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, mindenkitől mást hallok. Anyukám is hasonló típus, ő is törzsvendég a fogászaton. Lehet, hogy örökletes lenne? Mit teheték ellene? Kiskoromban is jelen volt ez a probléma, akkor azt mondta egy orvos, hogy a víz miatt van. Ez lehetséges? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Szerintem nem a víz áll a probléma hátterében.

A szánkban levő baktériumok tíúpúsát nem az öröklődés határozza meg. Az újszülötteknek steril a szájürege. Fokozatosan alakul ki a szájüregi baktériumflóra. Mikor az édesanya lenyalja a cumit vagy a kanalat, akkor az ő szájüregéra jellemező nagy mennyiségű baktérium kerül be az újszülött szájába. Ezért van a hasonlóság anya és gyeremeke szájüregi baktériumflórája között.

Mindenképpen érdemes lenne a nagy töméseket inlay-re cserélni, a koronázandó fogakat koronázni. Így jóval tartósabb megoldást lehet elérni, mint a folyamatos töméskészítéssel.

 

 

 

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk