A fogorvos válaszol

Korona

V. Csilla

Tisztelt Uniiklinik

46 éves vagyok, minden fogam megvan. Összesen 10 fogamban van tömés, ebből 2 gyökérkezelt örlőfogam van, és az egyik gyökérkezelt fogra mindenképpen kellene egy korona. Mivel nincs még ilyen beavatkozásról tapasztalatom, szeretném kérdezni, hogy a korona élettartama mellett, mire lehet még számítani? A tömés a korona alatt nem fog zsugorodni, ahogy az esztétikus tömések, és amelyeket néhány évente cserélni kell? Ha a fogban változás lenne, töméscsere, szuvasodás, akkor a korona visszatehető, vagy ez esetben új koronára lenne szükség? Középtávon a fog mentése érdekében mindenképp a korona a megoldás? Még soha ne húztak fogat és implantátumom sincs, se héj, se más, a töméseken kívül? Hosszú távon miben érdemes gondolkodnom, ha fogvesztésre kerülne sor? Köszönettel. Tisztelettel.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Azt látatlanban sajnos nem tudom eldönteni, röntgen nélkül, hogy az Ön esetében milyen kezelés lenne a legideálisabb. Azonban ha egy gyökérkezelt fogra koronát kell tenni, szükségesnek látom csap készítését is, ami összeköti a fog gyökerét a koronával. A korona alatt a tömőanyag egyébként nem zsugorodik, a kompozíciós tömőanyagok zsugorodása a tömés készítése, polimerizálása során jön létre, nem később. Ha a későbbiekben a koronát el kell távolítani valamilyen okból, az csakis a korona roncsolásával tud megtörténni, ebben az esetben új korona készítésére lesz szükség.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk