A fogorvos válaszol

Korona felhelyezése utáni fájdalom

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Ma délelőtt a bal alsó hatos fogamra korona került. Mivel előtte nagy kiterjedésű tömés volt a fogamban, így egészen a gyökércsatornák bejáratáig lett kifúrva, le lett reszelve (gyökérkezelés az orvos szerint nem volt indokolt). Fájni nem fájt a kezelés után (5 napja történt), csak kicsit érzékeny volt. Erre rákérdeztem, mondta az orvos, ez természetes, majd hozzátette, hogy a korona felhelyezése után is fájhat pár napig és érzékeny lehet hideg-melegre, de ez majd megszűnik. Feltette a koronát, és eléggé fájt utána. Bevettem egy cataflamot, hamar hatott, de aztán kb. másfél óra múlva újra elkezdett fájni. Már nem vettem be újabb gyógyszert, próbálgatom mennyire fáj, van, amikor kevésbé, van amikor jobban, de egyelőre elvagyok gyógyszer nélkül. A kérdésem az lenne, mennyi ideig tekinthető ez normálisnak? Meg eszembe jutott, hogy mielőtt feltette a koronát, csak öblítenem kellett és lefújta a csonkot, létezik, hogy elfelejtette fertőtleníteni? Mert egyszer valamit csorgatott rá, de úgy emlékszem, ez már a korona felhelyezése után volt…Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm!ÜdvözlettelKata

Válasz

Ha csak ráharapásra érzékeny a foga, akkor lehet, hogy a korona kicsit magas, a kényelmetlenséget a rágófelszín kismértékű korrekciójával ki lehet küszöbölni. A ragasztás előtt a lecsiszolt csonkot zsírtalanítjuk, illetve szárítjuk, fertőtlenítésről nem igazán beszélhetünk ilyen esetben. A fog érzékenységét a csiszolással és a próbákkal, illetve a beragasztással járó mechanikai és kémiai traumák válthatják ki, a panasz a beragasztást követően többnyire megszűnik. Amennyiben a fogbél nem képes az irritációt követően regenerálódni, az érzékenység fogbélgyulladásba megy át, ami a fog gyökérkezelésének szükségességét vonja maga után. Tehát, ha az érzékenység az elkövetkező néhány nap során nem csökken, akkor mindenképpen javasolt felkeresni kezelőorvosát!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk