A fogorvos válaszol

Korona, fogpótlás

I. Anita

Tisztelt Doktornö/ Doktor Úr!

A múlt héten kaptam porcelán koronát az egyik alsó kisörlö fogamra és amikor hazaértem akkor néztem meg közelebbröl és azt vettem észre, hogy nem teljesen fedi le a korona a fogamat (a külsö, arcom felöli részen) talán 1-1,5 mm van a korona széle és az ínyem között. Ön szerint ez normális? Véglegesen van felragasztva.
A másik kérdésem, hogy meddig normális gyökérkezeés után a fájdalom és az érzékenység pl. rágáskor? A fogorvos azt mondta, hogy egy hónap is lehet, amit én sokallok egy kicsit. Nem volt gyulladt a fogam, a korona miatt volt rá szükség.
Menny idö után gyógyul be a foghúzás helye teljesen? Ön szerint mennyi az ideális idö a húzás után fogpótlás készítésére (híd, kivehetö)?
Válaszát elöre is köszönöm,

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Frissen elkészült koronájával kapcsolatos észrevételeit javaslom, kezelőorvosával beszélje meg, hiszen jelen helyzetben panaszára ő tud választ adni. (Annak akár orvosi oka is lehet, ha a korona záródási vonalát az íny vonala fölött képezzük ki.)

Gyökérkezelést követően akár hónapokig lehetnek panaszok, ilyen esetben a fogat rendszeresen ellenőrizni kell. 

Fogeltávolítást követően az íny gyógyulása általában néhány hetet vesz igénybe, de előfordulhat, hogy már egy hét után alig látszik a húzás nyoma. Ez függ szövetek gyógyulási hajlamától, a eltávolított fogak számától, elhelyezkedésétől, méretétől stb. Így tehát a pótlás készítésének idejét egyénileg szükséges eldönteni. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk