A fogorvos válaszol

Korona/híd megszokás, igazísát

.

Tisztelt Dr. Úr/Nő,

Lassan 4 héttel ezelőtt tettek fel egy 5 tagú hidat, ebből két fog a csiszolt, kettő között pedig 3 fog maga a híd ami alatt nincs saját fogam.
Még az elején kétszer mentem vissza igazításra mert belül a nyelvemnek borzasztóan kellemetlen volt és feszült is az egész.
Évek óta nem voltak ott fogak, az alsók ebből kifolyólag valamelyest terjeszkedtek felfelé, emiatt szűk volt a hely a pótlásra, ezért úgy tudták
megoldani, hogy a szemfog utáni két örlő belül rövidebb, kivülről normális fogaknak néznek ki de belül a szájpadlásom felől rövidebbek/laposabbak ha érhető amit írok, jobban belógnak a szájpadlás irányában stabilítás végett, legalábbis nekem ezt mondták, ezt nagyon nehéz szokni.
A korrekció után már egyébként sokkal jobb lett a helyzet bár még mindig nem az igazi de várok még a csodára hátha megszokom mert mégis csak ott évek óta nem voltak fogak. Az evés sem mindig egyszerű mert néha úgy érzem evésnél, hogy elől a szemfog melletti csiszolt mintha feszülne mozgásra, még várok, úgy éreztem már rájárok a nyakára a fogorvosnak azzal, hogy kétszer is visszamentem igazításra mert nem értette hol feszül, ez a része végül meg lett oldva.
A kérdésem az lenne, hogy a csiszolások során esetleg elmozdulhatott volna az egész mert több napja feltünt, hogy láthatóan nem érintkezik kívülről a fogam az ínyel, kb körömnyi rés van a híd és az íny között, korábban én ezt nem vettem észre. Ugyan figyelmesen kell nézni közelről de akkor látszik, hogy nem érintkezik. Tudom, hogy szoktak helyet hagyni a tisztításra, tisztítom is de egyre zavaróbb. Egyáltalán ezzel mit lehetne csinálni? Véglegesen lett sajnos felragasztva.
Gondolom ha mozdult volna az egész lefelé akkor máshol is érezném. Ugyan buta kérdés lehet de ezt lehet valahogy korrigálni? Pl ráépíteni a fogra?, mint amikor tömik…bár gondolom ott lenne szín különbség is. A megszokásra is azt olvastam pár nap, már hetek teltek el, ez egyáltalán normális, hogy még mindig ennyire érzem ezt az idegentest érzést?
Most várok még jövőhétig de valamelyest felkészülve szeretném felkeresni a fogorvost, ezért kérdezek vagy kérek tanácsot.
Van időpontom április elejére egy pótlásra bal oldalt is de mivel annyira nehezen szokom a jobb oldalt is szerintem lemondom és majd csak akkor csináltatom meg amikor már teljesen megszoktam jobb oldalt. Eddig sajnos semmilyen örömöm nem volt az új fogaktól, ugyan szebb a mosolyom de a kényelmetlenség miatt nem tudtam kiélvezni, most mire elviselhetőbb lenne meg az zavar, hogy ott az a pici rés 🙁 Gondolom levenni az egészet csak úgy lehetne ahogy mindenhol, hogy vágják a koronát stb… meg egyébként is semmi kedvem újra előről kezdeni ezt az egész megszokási periódust. Elég kétségbeejtő, hogy rosszabbul érzem magam a bőrömben szebb mosollyal mint előtte, már lassan bánom, hogy megcsináltattam.
Válaszukat előre is köszönöm és elnézést, hogy hosszúra nyúltam.

Válasz

Kedves Kérdező!

Előfordulhat hosszabb megszokási periódus, ez igazából egyénfüggő, illetve ha sokáig nem voltak ott fogak, akkor valóban, a rágást, beszédet stb… gyakran kicsit „újra kell tanulnia” a szájüregnek. Gyakori, hogy eleinte pl. beharapja a páciens a pofirészt néha, ehhez idővel hozzászoknak az izmok.

Pici rés mindig lesz a fogmű és az íny között. Amennyiben a pótolt rész hozzáérne az ínyhez, úgy állandó irritációt okozna, az íny kisebesedne. 

A véglegesen beragasztott hídpótlást korrekciója csak annak cseréjével lehetséges. Ha pl. magas, elvenni el tudunk belőle, de hozzátenni nem.

Nyugodtan mondja el akár 100. alkalommal is a pótlással kapcsolatos panaszait a hidat készítő kollégának, hogy megtalálják a legjobb megoldást az Ön számára!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk