A fogorvos válaszol

Korona vagy tömés?

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék, két eljárás kapcsán, mikor melyik indokoltabb.
Lenne egy hátsó örlőfogam, amit körülbelül 10 éve gyökérkezeltek és tömtek. Ebből a fogból 4 évvel ezelőtt letört egy darab a pereméből. A fog nem fáj, nincs vele problémám jelenleg, viszont nem esztétikus. A tömést nem tartja körben egészen. Állítólag lehet töméssel is kezelni, viszont a korona is felvetődött. Egy ilyen fogra a koronát hogy helyezik, illetve a tömés meddig lehet megoldás a problémára? Köszönöm kedves válaszukat!

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően a kérdést eldönti a maradék foganyag hiánya. Itt a képet tovább bonyolítja, hogy egy már gyökérkezelt fogról van szó. Rendelőnkben protokoll, hogy (igen kevés, speciális esettől eltekintve) egy gyökérkezelésen átesett fogat sima töméssel nem látunk el. A korona alternatívája lehet az úgynevezett onlay, ami gyakorlatilag egy „egybetömés”, amit szintén fogtechnikus készít el, és ragasztással rögzítjük,  csak úgy mint a koronát. Minden esetben a maradék foganyag mennyisége, elhelyezkedése, illetve a harapási forma határozza meg, hogy korona, vagy onlay készül. Az érintett fogat hosszú hosszú évekre ellenállóvá kell tennünk a harapási erővel szemben. Egy sima töméssel ellátott gyökérkezelt fog nagy eséllyel el fog törni, emiatt nem megfelelő ez az ellátási forma.

Amennyiben a régen gyökérkezelt fog panaszmentes, akkor is a gyökértömés állapotának felülvizsgálása szükséges. Ha a letört darab miatt a régi gyökértömés érintkezik nyállal, úgy előfordulhat, hogy felülfertőződött, és így szükség lehet a gyökértömés cseréjére is.

Üdvözlettel:

Uniklinik

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk