A fogorvos válaszol

krónikus gyulladás

.

Tisztelt Zuglói Fogászati Központ!Elhúzódó problémámmal kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz. Tavalyi év elején a bal felső 4-es fogamon granulomát talált a fogorvosom, a váladék egy sipolynyíláson távozott a nevezett fog fölött. Ezt követően jó darabig antibiotikumokat adott (Dalacin/Zinnat), majd mivel változás nem következett be, ezért megműtötte (mint később kiderült nem gyökércsúcs-resectió történt, csak felvágta és kitisztította). 1-1,5 hónapig rendben volt, majd megint megjelent a sipoly, feltelt gennyel. Ekkor már röntgen is készült (korábban nem…), felvágta a fogínyemet, hogy a váladék távozni tudjon. Ezután ismét volt némi nyugalmam, de a sipoly töretlenül megjelent. Egy másik fogorvos kicserélte a régi gyökértömést a fogban, de mondta, hogy ha fél év után a kontrollröntgen bármit kimutat, vagy közben újra genny csorog, akkor ki kell húzni. Ez már októberben történt. Idén március végén – ekkor már OEP finanszírozott rendelésre jártam, mert nem bírtam anyagilag – megtörtént a foghúzás, mivel semmit nem javult a helyzet. Ám most egy hónapja megint csorog némi genny, bár már nem olyan intenzíven, de mégis. Emellett a fogínymetszések okozta heg feldagad, vörös, nagyon kellemetlen feszítő érzést okoz, ami állandósult. A doktornő kontrollröntgent kért egy hónapja, és kiderült, hogy a gyulladás kissé ráhúzódott a szomszédos fogra. Szerinte hagyjuk békén és várjunk, hogy a szervezetem legyőzi-e a gyulladást. Tehát beleférne az, hogy négy hónappal a foghúzásom után még mindig van nyoma a gyulladásnak, genny csorog a számba, és nem kell tenni semmit? Nem tudom már hova menjek, tényleg több orvosnál is voltam ezzel a problémával, és teljesen el vagyok keseredve, hogy hiába öltem bele hatalmas összegeket, továbbra sem vagyok egészséges. Félek, hogy ennek komolyabb szövődményei lesznek, de nem tudom mit tehetnék. Nem várok csodát így látatlanban, de egy esetleges megnyugtatásért, vagy tanácsért hálás lennék. Köszönettel: F.N.

Válasz

Abban az esetben, ha a krónikus gyulladásos folyamat ráhúzódott a korábban eltávolított fog mögötti fogra, akkor azt a fogat is mielőbb gyökérkezelni kellenne!
Ilyen esetekben érdemes 3 dimenziós fogászati CT felvételt készíteni! A műtéti heg megduzzadása mindenképpen felveti a korábbi műtéti terület újra kitisztítását!

Kérem, keresse fel fogászati központunkat konzultáció céljából!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk