A fogorvos válaszol

Leesett fogkorona

.. ......

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!
3 hónapja tettek fel egy fémkerámia koronát a fogamra, mert egy kicsi rész le volt törve róla és már tömve volt. Azt mondták, hogy így tartósabb lesz…
Eléggé magas volt felhelyezés, amit meg is említettem a fogorvosnak utána. Csiszolt le belőle, de nagyon lehordott, hogy ilyenekkel nem járkálunk vissza. Egészen most hét elejéig nem volt problémám vele, amikor is elkezdtem kellemetlen szájízt érezni annál a fogamnál. Próbáltam öblögetni szájvízzel, hátha elmúlik. El is határoztam, hogy jövő héten visszamegyek, nézzék meg. Tegnap ráadásul leesett a korona és látszik alatta, hogy elszuvasodott teljesen a széleinél a fog és gyulladt, egy fém valami meg rajta maradt a fogon. Teljesen eljeseredtem, mert én tisztítottam rendesen a fogat, nem hiszem, hogy az én hibám lenne.
Ilyenkor mit lehet tenni vele? Csak kihúzni lehet? Nagyon félek, hogy az történik. Lehet még évekig jó lett volna gond nélkül, ha nem rakják rá és korhad el 2-3 hónap alatt.
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel:
Jázmin

Válasz

Kedves Jázmin!

Amennyiben a fogorvos külön nem tájékoztatta, hogy a korona ideiglenes van beragasztva ( szoktunk ilyet csinálni kis időre ) úgy egyáltalán nem normális, hogy egy beragasztott korona leesik.

Amit a csonkon lát fémes részt valószínűleg az előzőleg a fogban már meglévő amalgámtömés, amit a kezelőorvosa lecsiszolt. Új szuvasodás 3 hónap alatt nem alakul ki, arra minimum 6-8 hónapot kell várni. Valószínűleg csak az amalgám tömés színező hatása látszik a csonkon. Egy jól elkészített korona minimum 10 évre szól.

Minden rendelőben vállalnak garanciát a protetikai munkákra, így ezzel a problémával nyugodt szívvel menjen vissza az orvoshoz, aki készítette Önnek a koronát. Ebbe a témakörbe az is beletartozik, ha esetleg egy picit magasra sikerült a fog, és ezen korrigálni kell! A hangnemet meg kérje ki magának, a kollégának ez a dolga!

Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult!

Továbbiakban állunk szíves rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk