A fogorvos válaszol

Letört metszőfog

Tisztelt Doktorok!
Felső metszőfog félbetörés miatt mentem fogászatra. Kaptam időpontot jövő hétre a fogorvostól, akivel meg is beszéltem a teendőket, de nagyon fontos dolgot felejtettem el megkérdezni. Az orvos szerint a fog menthető, de csiszolni kell belőle, hogy koronát tudjon feltenni. Ezzel semmi probléma, viszont minden féle érzéstelenítőre érzékeny vagyok,amit nem említettem az orvosnak. Kérdésem, hogy egy félbetört metszőfogat leheséges érzéstelenítő nélkül csiszolni, hogy nagyon ne fájjon?? Nagyon régen is így csinálták, azt mesélte Édeasnyám, hogy emlékei szerint egyáltalán nem olyan vészes. Van Önöknek ezzel kapcsalatosan tapasztalatuk? Be lehet ezt vállalni érzéstelenítő nélkül?
Tisztelettel,
András

Válasz

Kedves András!

Látatlanban, rtg felvételek és szájvizsgálat nélkül nagyon nehéz pontos választ adni Önnek.

Első és legfontosabb kérdés, tisztázni kellene azt, mit takar pontosan az érzéstelenítőkre való érzékenysége. Amennyiben igazoltan allergiás valamelyik érzéstelenítőre, azt feltétlenül jelezni kell kezelőorvosának minél hamarabb.

A fogászati érzéstelenítők tartalmaznak adrenalint, ami elősegíti az érzéstelenítő folyadék „helyben maradását”, így biztosítva a hosszabb hatást. Sok páciens esetében ez jár némi szívdobogás érzéssel. Amennyiben panasza csak ennyi, a háttérbetegségek tükrében mérlegeljük és választjuk meg a használható érzéstelenítőt.

Fontos kérdés tovább, hogy a kezelendő fog élő-e? Amennyiben igen, és szükséges a fog gyökérkezelése, úgy semmi esetre sem javaslom, hogy a kezelést érzéstelenítés nélkül végezzék. A korona készítésének is vannak olyan lépései lenyomatvétel előtt, ahol nagyobb fájdalom jeletkezhet.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk