A fogorvos válaszol

Lyukas fogra híd

B. Botond

Tisztelt Uniklinik!
Hidat kell csináltatnom, és az egyik fog, ami a híd lába lesz, lyukas. Van olyan méretű vagy elhelyezkedésű lyuk, amikor nem lehet hidat csinálni? Ha a lyuk a fog közepén van, akkor lehet rá hidat tenni?
Vagy ha nagyobb a lyuk, tömőanyaggal kiegészítik a csonkot? Vagy esetleg csapot tesznek a fogba? Vagy ilyenkor egy kicsi, aszimmetrikus csonkra is ráteszik a hidat (ez nem törésveszélyes?)?
Ha nem lehet hidat tenni a fogra, hogyan kerülhető el, hogy ez ne csak a csiszolás után derüljön ki?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:
Botond

Válasz

Kedves Botond!

Természetesen lyukas fogra úgy, hogy előtte azt nem takarítják ki teljesen nem kerülhet pótlás, hiszen a csonk tovább romlana, és elég hamar elveszítené pótlását.

Kezelőorvosa először ki fogja takarítani a szuvas fogat, majd dönt a továbbiakról. Kisebb lyuk esetén csonkfelépítés történik, tehát kap egy tömést a fogba, majd lecsiszolják azt.

Amennyiben a szuvasodás elérte a fog élő részét, gyökérkezelés, majd gyökértömés válik szükségessé. Ezt követően csapos felépítés történik majd, hogy a a csonkra fel lehessen helyezni a pótlást.

Legrosszabb esetben a szuvasodás olyan mértékű lehet, hogy a csonkot már nem lehet helyreállítani/felépíteni, ilyenkor annak húzását szoktuk javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk