A fogorvos válaszol

lyukas tejfog

.

Kedves Doktornő!A lenti levelezésünk kapcsán érdeklődnék, hogy Önök milyen érzéstelenítést alkalmaznak gyerekeknél, illetve van-e egyéb módja az érzéstelenítésnek a „szurin” kívül? Esetleg egyéb módja a tömésnek gyerekeknél?Köszönettel,N. Kovács Krisztina Válasz A nagyon mély lyuk, azaz szuvasodás, amelynek következménye a pulpa, azaz az idegszövet gyulladása. A fogat ilyen esetben gyökérkezelni kell. A tejfogak gyökérekzelése elérően a maradófogakétól nem gyökérkezelő tűkkel történik, hanem „csak” meg van nyitva az idegkamra és onnan eltávolításra kerül az idegszövet. Abban az esetben, ha nagyon reaktív a pulpaszövet, akkor a megnyitott üregbe újra beburjánzik, amely a fog lezárását nagy mértékben nehezíti.A leírása alapján nagy valószínűséggel a fogat „gyökérkezelték”. De amint lehetséges a fogat érdemes visszazárni. Az előérzéstanítő csak a szúrás okozta kellemetlenséget tudja kikapcsolni, az érzéstelenítő óvatosa adagolásából következő fezítő érzést nem! Mivel a kisfia nagyon kicsi és nincs hozzászokva a szájban történő érzéstelenítés hatásaihoz, ezért nagy valószínűséggel ezt a feszítő érzést élte mag nagyon rosszul.Véleményem szerint, ha legközelebb elmennek a kezelőorvoshoz és a kisfiának mindent megmutatnak előre, hogy mi fogtörténni, akkor várhatóan sikeresen le lehet zárni a fogat! Üdvözlettel,Dr. Németh ÁgnesKérdés Tisztelt Doktornő/Úr!5,5 éves kisfiamnak alul, bal oldali rágófogán van egy nagyobb lyuk, amit eddig már 3 fogorvos látott és véleményezett. AZ első doktornő figyelmeztetett, hogy túl nagy a lyuk a töméshez és valószínű, hogy gyökérkezelésre lesz szükség. Ő vidéken volt, lakóhelyünkhöz közel akartunk belevágni, ezért elmentünk a kerületi gyermekfogászatra. Az ottani doktornő betömte (simán), de egy idő után kisfiam újra panaszkodott, hogy érzékeny a foga. Visszamentünk a kerületi doktornőhöz, aki (érzéstelenítés nélkül!!!)kiszedte a tömést és vágott egy „kijáratot” a fogon, amin keresztül könnyebb lett volna takarítani. Már akkor sem értettem, hogy lehet megoldás, hogy még 4 évig takarítsuk a fogat, ami nem olyan könnyű, mert mély a lyuk és érzékeny a fog. Így továbbálltunk, másik rendelő: ott pulpát emlegettek, hogy attól érzékeny a fog, azért nem tudja használni. Pulpa-tisztítás? és gyógytömés. Itt már érzéstelenítettek volna, de az injekció felénél elrántotta a fejét és nem tudtuk rábeszélni. Nagyon sajnálom ezt a múltkori esetet, mert eddig nagyon bátor volt, volt már egy korábbi tömése, de most úgy érzem nem tudom kibillenteni ebből a rettegésből. Kérdezném, hogy egyet beszélt-e mind a három doktornő csak más nyelven, lehetséges-e gyerekeknél egy ilyen beavatkozásnál a teljes érzéstelenítés – itt az eperízű szuri előtti érzéstelenítéstől érezte a szurit.Van-e tanácsa, hogyan tovább egy megijedt gyerekkel és hogy lehet kezelni egy ilyen fogat?Előre is köszönettel,K. Krisztina

Válasz

Abban az esetben, ha a fogat teljes érzéstelenségben kell kezelni Ideggyulladásban levő fog), akkor azt Ultracain érzéstelanítővel érzéstelenítjük el. Előtte Ultracain érzéstelenítő zselét alkalmazunk a nyálkahártya elérzéstelenítéséhez, de magát a feszítő érzést akkor is érzi a gyerek!

Normál tömés esetén nem szükséges érzéstelenítő alkalm,azása, annyira gyors, flott a fúrás. A tömés elkészítése is fájdalommentes.

Gyermekek éberszedációját klinikai háttérrel végzik, magánrendelőben nem alkalmazzák!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk