A fogorvos válaszol

Meggyógyítja önmagát a lyukas fog egy új kezeléssel

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Egy 2017-es cikk szerint ” Kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően – ha tökéletesítik és széles körben elterjed – kevesebb tömésre lehet szükség a jövőben.
A terápia a fogak természetes regenerálódási képességén alapul, lényege, hogy a fogaink képesek apróbb sérüléseket, például kis lyukakat a saját maguk erejéből befoltozni.
Eddig úgy tudták, nagy lyukaknál nem működik ez a gyógyítási képesség, ám a kutatók felfedezték, hogy a hatást fokozhatja egy, az Alzheimer-kór kezeléséhez használt gyógyszer.”
https://index.hu/tudomany/2017/01/10/befoltozza_magat_a_fog_egy_uj_kezelessel/
Kérdésem, hogy Önök tudnak-e valamit arról, mi lett ebből a kutatásból, bevált-e, alkalmazzák-e már embereknél ezt a kezelést akár külföldön akár itthon.

Válaszukat köszönöm !

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által belinkelt cikk valószínűleg egy nagyon kezdeti fázisban lévő dolog.

Jelenleg is ismerjük, és igen sokszor ki is használjuk a fogak regenerációs képességeit, az ezen kezeléseket összefoglaló néven VPT-nek, vagyis Vital Pulp Therapy-nak hívjuk. Segítségükkel sok esetben elkerülhető egy gyökérkezelés, és a fog belső vérkeringését, vitalitását még nagyon sokáig meg lehet tartani.

Ezeket az eljárásokat nem úgy kell elképzelni, hogy a fog hiányzó részei maguktól visszanőnek, illetve ez a regeneráció nem érinti a zománcot, ami a fog külső, halott szövete.

Jelenleg a fogászatban valóban sok újítás zajlik, a mai modern kezelések mellett élethosszig meg lehet tartani fogainkat. Ehhez természetesen alapfeltétel évente minimum egy kontroll a fogorvosnál, illetve egy dental higiénés kezelés.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk