A fogorvos válaszol

Megmenthető-e a fog gyökérkezelés nélkül?

B. Ákos

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Ez év áprilisában a bal fent 5. fogam helyére implantátum és az ehhez tartozó korona került behelyezésre. A korona túl szorosnak bizonyult, de orvosom elmondása szerint a fogak mozgékonysága megoldja ezt a problémát. Az eltolódás rendben sikerült a front fogak irányába, de az egészséges 6. fogam nem tudott alkalmazkodni és 1 hét elteltével mint egy műanyag flakon, ropogni kezdett. A jelenség néhány hét alatt elmúlt, de a steril gyulladás alakulhatott ki. Szuvasodás nincs. Eleinte periimplantitist gyanítottam de ez alaptalannak bizonyult. A traumás impakt elkerülésére pár napja polírozást kértem a két fog közé, azonban továbbra is ödémás-feszülős fájdalom jelentkezik – elviselhetően. Az RTG nem igazolta a gyökércsúcs gyulladását.
Antibiotikum segíthet? A genetikailag mikrocsatornás fogaimat nem lehet gyökérkezelni. Minden esetben a fog eltávolítása vagy gyógyszeres tömés ért el eredményt.
Mit tehetek?

Tisztelettel,
Beteg

Válasz

Kedves Beteg!

Levelében elég sok téves információ szerepel:

1. Nem létezik olyan, hogy genetikailag mikrocsatornás fog. Beszűkült csatornákkal sokszor találkozunk, ez általában a fogat ért kezelések, illetve életkorral alakul ki. Ez a legtöbb esetben nem lehetetleníti el a gyökérkezelést.

2. A hatos fog nem fog attól elhalni, hogy elé implantálnak, hacsak nem a műtét közben meg nem sértik annak gyökércsúcsi részét, de ez szinte kizárt, amennyiben a beavatkozást végző orvos körültekintően jár el.

3. Egy felső hatos esetében röntgenen nagyon sokszor nem látunk elváltozást. Nagyon sok minden vetül erre a területre, ellehetetlenítve a korrekt diagnózist. Ilyen esetekben CT felvétel készítése javasolt.

4. Nem létezik olyan kifejezés, hogy traumás impakt. Az normális jelenség, hogy egy korona felhelyezése után feszítő érzést tapasztal, és ez akár napokig is eltarthat. Kell egy kis idő, míg a harapás rendeződik, és valóban, a fogak „megtalálják” újra a helyüket. Azonban az teljességgel kizárt, hogy ennek eredményeképpen a hatos foga elhaljon.

Különböző vizsgáló módszerekkel eldönthető, hogy a hatos foga élő-e vagy sem. Amennyiben bebizonyosodik, hogy elhalt, úgy gyökérkezelés válik szükségessé.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk