A fogorvos válaszol

Megütött fog

O. Bea

Kedves doktornő!
6 éves kisfiam megütötte az egyik metszőfogát. Meg is mozdult rendesen, végül mégis a helyén maradt. Egy idő elteltével a fog felett egy kis dudor jelent meg. Megmutattuk a helyi gyerekfogásznak, aki azt mondta, hogy valószínűleg elhalt az ütés hatására. Egy gélt írt fel a dudor kezelésére, amitől az szépen el is múlt. Azt mondta várjunk még egy darabig és talán szükséges lesz a gyökérkezelés. A dudor elmúlt, a foga nem fáj és különösebben nem is mozog. Ön szerint ebben az esetben feltétlenül szükséges a gyökérkezelés? Gondolom, hogy nemsokára úgyis kihullna…Az alsó metszői már cserélődtek…
Előre is köszönöm!
Bea

Válasz

Kedves Bea!

Amennyiben panaszmentes a fog, úgy véleményem szerint nem igényel teendőt. Panasz esetén érdemes foglalkozni a fogacskával, és valóban, szükséges lehet gyökérkezelni a tejfogat is. 

A fog szájban tartása úgynevezett helyfentartó szerepe miatt fontos. Ez azt jelenti, hogy ez a tejfogacska fogja majd „helyére irányítani” a maradó fogat. Idő előtti tejfog vesztés esetén nagyobb eséllyel lesz szükség a későbbiekben fogszabályozó kezelésre.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk