A fogorvos válaszol

Milyen fájdalom csillapítót illetve antibiotikumot szedjek? Mi a jó dalacin helyettesítő?

Tisztelt doktor Nő / Úr!Az elmúlt hét csütörtökén eltávolították a bal alsó 8-as fogamat. Ezt követően már Péntek este komolyabban el kezdett fájni a helye, így elkezdtem önszorgalomból Donalgint szedni. Kezdetben a gyógyszer hatására fájdalmam enyhülni látszott, de miután a fájdalom már nem csak kifejezetten az eltávolított fogam helyét, hanem a teljes bal oldali arcomat, fülemet, fejemet érintette és egyre erősödött, így visszamentem fogorvosomhoz, aki megnézte a fogam helyét, majd közölte „tipikus csonthártyagyulladás” (fogmeder gyulladásom) lett. Ekkor kitisztította a sebet, valamint írt föl Dalacin 300mg antibiotikumot. Az antibiotikumot el kezdtem szedni 4×1 esével. Annyiban maradtunk két nap múlva menjek vissza, megnézi ismét a sebet. Visszamentem. Beutalt a szájsebészetre ahol ismét kikaparták a sebet. Most ott tartok, hogy lassan már a harmadik Dalacin kúrát fogom kezdeni, mivel nem túl régen kb. a kiírást megelőző két héttel, korábban szintén azt szedtem (akkor a háziorvosom javaslatára) illetve fogorvosom is hétfővel kilátásba helyezte a kúra folytatását, ha a panaszaim nem enyhülnének. Valójában nem igazán enyhültek a panaszaim. Jelenleg a Donalgin már hatástalannak tűnt ezért írattam fel Cataflamot, de az az igazság, hogy a javasolt 3×1 adagolást nem igazán bírom betartani (lehet alacsony a fájdalom küszöböm), de már úgy szedem, mint a cukrot. Ugyanakkor miután gyomor fekélyem is van a gyomrom kezd fájdogálni. A konkrét kérdésem az lenne milyen erősebb ugyanakkor esetleg gyomorkímélőbb antibiotikummal együtt szedhető fájdalomcsillapító létezik a Cataflam helyett,valamint érdemes lenne –e esetleg egy másik, Dalacin helyettesítő antibiotikumos kezelést alkalmazni?Válaszát előre is köszönöm. -Zoltán-

Válasz

A Cataflam az egyik legerősebb, nem kábító hatású fájdalomcsillapító, ennél erősebbet nem tudunk felírni. Alternatív megoldásnak léteznek bőrre felhelyezendő fájdalomcsillapító hatású tapaszok, melyek hatóanyaga a bőrőn keresztül szívódik fel, megkímélve a gyomrot. Olyan esetekben, amikor az antibiotikum szedése hatástalan, de a panaszok indokolják a terápia tovább folytatását, átállunk egy másik hatóanyagú antibakteriális szerre.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk