A fogorvos válaszol

Milyen okai lehetnek, ha a pulpa nem igazán látszik a radiológiai felvételeken?

Üdvözlöm! Az egyik felső hatos fogamról van szó. Meggyőződésem, hogy fog élő, hiszen a hideget bizonyosan érzékelem vele. 2020 végéről, illetve 2023 elejéről van panoráma felvételem, amiken nem igazán látok csatornát vagy pulpakamrát. Tavaly tavasszal készült CT felvétel is róla, azon is csak egész pici részen látszik eltérő árnyalat. Az igaz, hogy elég nagy tömés volt benne, sajnos a 7-es fog felőli oldalán is. Körzeti fogorvos is látta, de magánpraxisban kezelték később. Nem merült fel gyökérkezelés, csak tömést csinált az orvos. Egyáltalán mekkora jelentősége van, ha egy felső fogon alig látszik a fogbél? A melette lévő 7-es fogon szerintem nincs olyan nagy tömés, de a gyökércsatornák azon sem látszódnak, csak az a rész, ahol a szarvacskák is vannak. Legalábbis én akárhogy nagyítom nem igazán látok benne mást. Vagy lehet, hogy a felvétel rossz? Köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

A panoráma röntgen felvétel alkalmatlan a csatornák lokalizálására, sokszor még az sem látszik rajta, ha egy fog szuvas, vagy elhalt és gyulladás van a gyökércsúcson. Ezt a felvételt egy áttekintő képnek készítjük.

CT és CT felvétel között is van különbség. Ma már elérhetőek speciálisan endodontiai CT felvételek, amik a lehető legnagyobb pontossággal mutatják egy fog csatorna szerkezetét. Tehát ha egy teljes, az összes fogat érintő CT felvételen nem látható az adott fogban csatorna, az nem azt jelenti, hogy egy gyökérkezelés alkalmával ne találnánk meg, vagy ne tudnánk feldolgozni.

Pontos válaszhoz egyébként tudnunk kellene az Ön életkorát is, ugyanis a kor előrehaladtával szűkülnek a csatornák, illetve egy nagyobb tömés viselésekor rendszerint a fogbél védekezik, visszahúzódik.

Amíg nem kell gyökérkezelni a fogat, a fentieknek semmi jelentősége nincs. Amennyiben viszont gyökérkezelés válik szükségessé, úgy javaslom, kizárólag úgynevezett mikroszkópos technikával készüljön az!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk