A fogorvos válaszol

Milyen problémát okozhat ha nem műtik ki az impaktált bölcsességfogat?

.

Kedves Válaszadó!

Az alsó bölcsességfogaim a mellettük lévő 7-esekbe vannak dőlve körülbelül 45 fokban, kinőni boztosan nem fognak emiatt.
Azt tudom, hogy a 7-es fogakban ez kárt tehet, illetve torlódik is miatta a fogsorom egy minimálisan.
A kérdésem az lenne, hogy ezen kívül milyen problémát okozhat, ezek milyen tünetekkel járhatnak? Képes így a felszín alatt begyulladni? A kivételéről több helyen lebeszéltek (mivel a gyökerei között fut az ideg a doktor szerint kvázi ebbe kapaszkodik a fog), de arról sosem esett szó, ha bennmarad mi történhet.

Köszönettel.

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos így is okozhat problémát a kérdéses fog. Be tud gyulladni így is, amennyiben csonttal már nem, csak ínnyel fedett. Ilyen esetben kialakulhat a hetes hátsó felszínén szuvasodás is, amennyiben ez nem tisztítható megfelelően.

Úgy is kialakulhat elváltozás a bölcsesség fog körül, ha még csonttal fedett. Minden fogunk egy kis „zacskóban” fejlődik, mintha egy külön kis anyaméhe lenne. Amennyiben ez nem tűnik el a fog fejlődése során teljesen, ez is képes egy „steril” gyulladást produkálni. A kialakuló cysta nyomhatja az ideget is.

Amennyiben valamelyik probléma fennáll, a fog eltávolítása akár altatásban is kivitelezhető, ha valóban ilyen közel helyezkedik el az idegszövethez. Ezt természetesen egy CT felvétel előzi meg, kizárólag ezen állapítható meg a fog és az ideg térbeli viszonya.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk