A fogorvos válaszol

Mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen?

.

Kedves Doktornő!

Észre vettem, hogy a gyerek elég gyakran csikorgatja a fogait. Állandóan próbálom győzködni, hogy káros, hagyja abba, de nem hisz nekem, és nem tud róla leszokni. De akkor mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen? Van bármiféle leszoktató “praktika”, a fogcsikorgatára? Az ismerősök azt mondják, hogy idővel ki növi majd, ez igaz? Akkor feleslegesen aggódom? Köszönöm válaszát előre is.

Egy aggódó anyuka.

Válasz

Kedves aggódó anyuka! Ugyan nem írta, de feltételezem, hogy a fogcsikorgatás éjjel, alvás közben jelentkezik. Ha a gyermek jelenleg a fogváltás időszakán esik át, a jelenség valószínűleg a fogváltással együtt meg fog szűnni. A gyermekkori fogcsikorgatás további oka lehet a fogsor szabálytalan záródása. Tehát mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen? Mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvosi rendelőt, és kivizsgáltatni a panaszt. Amennyiben beigazolódik, hogy a fogsor szabálytalan záródása áll a panasz hátterében, a fogorvos a fogcsikorgatás megszüntetése érdekében speciális harapásemelőt írhat fel.  

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk