A fogorvos válaszol

Mitől lehet nyomásra érzékeny egy gyökérkezelt fog?

.

Kedves Doktor Úr/Nő!

3 hónapja fejezték be az alsó hatos fogam gyökérkezelését (ráharapásra érzékeny volt és a röntgenen is gyulladás látszott). Probléma a gyökérkezelés alatt nem volt vele viszont utólag nem lett teljesen 100%-os.. evéskor és alapesetben sem fáj, viszont nyomásra érzékeny (oldalirányból ha a nyelvemmel vagy az ujjammal nyomom akkor határozottan érzem, hogy az a fog érzékeny valamint szájnyitáskor is néha kellemetlen).
Készült kontroll röntgen pár hete amin a gyulladás már nem látszik és csúcsig érő a gyökércsatornákat teljesen kitöltő a tömés.. tulajdonképpen tökéletesnek mondható.

A kérdésem az lenne, hogy mi okozhat ilyen jellegű fájdalmat? Idővel elmúlhat-e?

Köszönettel.

Válasz

Kedves Kérdező!

Saját pácienseimnek azt szoktam mondani, hogy az első kb. 3 hónapban előforduló, hasonló panaszok esetén még nem szabad aggódni. Bizonyos esetekben a teljes tünetmentesség eltarthat pár hónapig. 

Véleményem szerint 6 hónapon túl jelentkező, és javulást nem mutató panaszok esetén érdemes egy CT felvételt készíteni, nem maradt-e esetleg egy fel nem tárt csatorna valamelyik gyökérben, illetve a gyökértömés minősége igazából CT alapján állapítható meg 100%-ban.

Érdemes leellenőrizni a készült tömés/pótlás occlusioját, tehát hogy nem magas-e esetleg egy kicsit, vagy hogy nem szorít/csikorgat-e éjjel.

Az, hogy az előzőleg meglévő gyulladás ilyen szépen reagált egy igen biztató jel. Kis türelem, és valószínűleg a most lévő panaszok is enyhülni fognak.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk