A fogorvos válaszol

Mozgó híd alatt fájó fog

Tisztelt DoktorNő/ÚR!Néhány éve készült egy 4 tagból álló hídam 2 pillérfogon (bal alsó 4:hiány, 5:pillér, 6:hiány, 7:pillér). Pár héttel ezelőtt a hátsó pillérfog (7) rágásnál jelentkező fájdalma miatt felkerestem a hidat korábban készítő fogorvost. Ekkor megállapításra került, hogy a hátsó pillérfognál a híd elvált a pillérfogtól – a hidat kicsit mozgatni is lehetett (fel-le). Utólag gondolkozva szerintem az első pillérfoghoz sem rögzült már teljesen a híd – hiszen akkor nem mozoghatott volna. A fogorvosom tájékoztatása alapján, miszerint ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mi okozta a mozgást (pillérfog romlása, vagy ragasztó elválása), le kell vágni a hidat a pillérfogakról. Mivel tájékoztatása szerint csak ez az egy alternatíva létezik, ezért ez meg is történt. Ekkor kiderült, hogy a pillérfogak szerencsére teljesen jó állapotban vannak és a ragasztó engedett el – ez okozta a problémát. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben nem lehet -e olyan módon levenni a hidat diagnózis céljából (vagy egyéb módon megtudni az okot), hogy ne kelljen egy teljesen jó állapotban lévő hidat kidobni és egy újat készíteni komoly összegért egy ragasztó elengedése okán. Válaszát előre is köszönöm:Csaba

Válasz

A híd levételére létezik egy speciális eszköz, amelynek segítségével le lehet ütni a hidat a fogról, de ennek igen nagy veszélye, hogy a pillérfogak kimozdulhatnak a helyükről, ha végleges cementtel történt meg a híd beragasztása.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk