A fogorvos válaszol

Műtét, varratok

Kedves Doktor Úr/Nő!Április 23.-án volt szájsebészeti műtétem. 5db bölcsességfogat műtöttek ki egyszerre, altatásban. Mind az 5 impaktált bölcsességfog volt. Arcüreget is nyitottak. Ma (30.-án) voltam varratszedésen. A duzzanat szinte teljesen lement, viszont rengeteg afta van a számban, a háziorvos szerint pedig kicsit repedezett a torkom, és ki van száradva. Emellett szájzáram is van, kb 1-1,5 centire tudom nyitni a szám. De ez a nagyon-nagyon maximum. Úgy tudom ez mind normális, nincs is evvel baj. Viszont az orvosom sajnos nincs a héten. Ezért úgy tudtam egy másik szájsebész távolítja el a varratokat. De legnagyobb megdöbbenésemre három asszisztens esett neki a varratoknak. A szájzáram miatt nem fértek hozzá csak a két alsóhoz, de azt sem tudták teljesen kiszedni. A fentiekkel próbálkoztak, de alig sikerült pár millimétert. Hazaküldtek hogy a többi magától majd 3-4 hét múlva, ha minden jól megy kiesik. Én most ettől egy kicsit tartok. Hármójuk közül egyikőjük, azt mondta felszívódó varrat, a másik kettő azt, hogy ez nem felszívódó. Sajnos én hiába látom a varratokat, nem tudom megállapítani magamnak, annyit tudok mondani, hogy kék, és elég vastagnak és masszívnak tűnik. Mit tegyek? Várjam meg a 3-4 hetet, mert ki fog esni magától? Nem gyógyul rá az ínyem, és a szájpadlásom, vagy ott ahol az „arcom” van megvarrva? Elnézést ha butaságot kérdezek, de semmit sem mondtak. Ezt mind megkérdeztem, de választ nem kaptam, azt mondták semmi teendőm nincs. Gyógyszert kaptam még a műtétkor, Kliont(még van szombatig belőle), valamint Cataflam-V-t. Minden étkezés után fogat mosok, Corsodyllal öblögetek. Még mindig hőemelkedésem van, de gondolom ez normális. Ugye? Fájdalom is van még, mind a fogak helyén, mind a mellette lévő fogban, mind a torkomban. A torkomról reggelente, hosszabb pihenés után, sárgás-zöldes-véres váladék jön fel. Ez is normális? Mit tanácsol? Elnézést a sok kérdésért, de nem szeretném ha bármi probléma lenne, örülök hogy túl vagyok rajta.Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Válasz

Elsősorban azt javaslom, keresse fel kezelőorvosát! Ragaszkodjon hozzá, hogy szájsebész ellenőrizze le a gyógyuló sebet, illetve távolítsa el a bent maradt varratokat! A szájsebész felelőssége ugyanis nem csak a műtét időpontjára terjed ki, hanem a gyógyulási időszakra is. Ilyen kiterjedt beavatkozást követően végképp nem megengedhető, hogy asszisztensek bonyolítsák le a varratszedést és a seb kontrollvizsgálatát! A szájnyitási korlátozottság oka a környező izmok reflexes összehúzódása a műtét, vagy gyulladás következtében kialakult savas kémhatású szövetközi nedvek miatt. Legjobb hasonlat erre az izomláz, ahol a tejsav miatt fájdalmasan összehúzódnak az izmok. Mint köztudott, az izomláz percek alatt oldható a fájdalmas izom kimozgatásával, ugyanígy a szájzár is percek alatt megszüntethető a száj feszegetésével. Ezzel nem csak a fájdalom csökken, de könnyebbé válik az étkezés, beszéd, a műtéti seb területe és a többi fog is könnyebben tisztíthatóvá válik, ami elengedhetetlen a mihamarabbi felépülés céljából! Egy héttel a beavatkozást követően már túl kellene lennie a hőemelkedéses, szájzáras időszakon. A szájzár miatt tisztíthatatlanná vált seb folyamatosan visszafertőződő bakteriális gyulladást tart fent, ami magyarázza az elhúzódó panaszokat.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk