A fogorvos válaszol

nagyon büdös sérült fog

.

Tisztelt Szakértő!A felső 5-ös fogam (ami 10 éve lett gyökérkezelve) egy harapástól étkezés közben megtörött 2 hete. Azt, hogy milyem mélyen törött ill. a gyökér tömés sérült-e nem tudom. Szemmel láthatóan a fogam belső része mozgott, ez biztos. Harapáskor kellemetlen feszítő érzés (valószínüleg a letört fog feszül ráharapás hatására , ezt érezhetem). 1 hete eljutottam a fogászatra, a fog külső részéből távolítottak el egy darabot és betömték, mélyen az iny alatt is. Majd észrevették, hogy a belső rész ami mozog. Panoráma röntgen alapján a gyökértömés nem sérült. A privát megcsiáltatást javasolták. Elmentem priváthoz, ott azt mondták nincs gond a fogammal. Felmerült a lehetősége, hogy gyökércsappal és koronával csináltassam meg, de a doktor szerint bőven ráér. Két gondom van. Az egyik az, hogy nem eszek azon az oldalon, mert harapáskor feszítás szerű kellemetlen fájdalmat ésrzek ott (gondolom elvan törve a fog egy része és az feszül). Másik gond irdatlanul büdös azóta a felső 5-ös fogam és már elviselhetetlenül büdösebb és büdösebb. Leg szívesebben azonnal kíhúzatnám bárhol csak szabadúljak ettől a szagtól. (Mosok alaposan fogat, használok szájvizet, de rettenetesen bűzlik, nem ér most semmit.) Nem fáj magától a fogam, nem látható szemmel körülötte gyulladás. Mi az ami ennyire büdös lehet? Mi legyen? Hogyan lehet megmenteni a fogat? Meg lehet menteni gyökércsapos koronával? De mi tartja meg a csapot, ha a fog mindkét fele mozog?

Válasz

Amennyiben valóban mozgatható a fog megmaradt része vagy részei, el kell távolítani. Ha a fog mégis menthető (ennek eldöntéséhez szájüregi kisröntgen készítését javaslom) a gyöértömés cseréje után a kellemeten szagok feltehetőleg szűnni fognak, ezt követően kellene csapos fogművet és koronát készíteni rá.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk