A fogorvos válaszol

nagyörlő húzása után

Üdvözlöm! karácsony előtt kihúzták a jobb alsó bölcsességfogamat, és a melletti nagyőrlő húsvét előtt ciklikusan fájni kezdett. A fájdalom belehasító, éles, rágásra érzékeny, lüktető volt. Azt hittem, hogy a bölcsességfog eltávolításakor bennhagyott apró gyökérdarab lett zavaró az őrlő számára, hisz nem volt a fájdalom folyamatos, 2-3 naponta jelentkezett. Egyre erősebben éreztem, meg is piszkáltam kicsit, de másnap elmentem a fogorvoshoz, aki megállapította hogy gyökérhártya gyulladásom van, ráadásul addig babráltam a fogam, míg megmozdult, így ki kellett húzni. Na mondanom sem kell, hogy ennek is sikerült az egyik gyökerét belém törni, így vésni kellett kicsit, de egy apró „spicc” (így nevezte az orvos) bent maradt, mondván nem lesz baj, majd a szervezet kidobja. Már jópár napja kihúzták a fogam, de az íny még gyulladt, semmilyen gyógyszert nem kaptam rá, aflamint szedtem, az volt itthon gyulladáscsökkentő. Az ínyem még mindig olyan, mint egy úszógumi, a fájdalom nem vészes, de kellemetlen, viszont a fog helyén egy hatalmas lyuk tátong, és a mellette lévő fogamra is kisugárzik. Létezik, hogy a benthagyott darabka miatt érzem ezt, vagy ennek a gyógyulásnak ez a folyamata és eltart még pár napig? Remélem nem terjed rá a mellette lévő fogakra is, mert ha így folytatom év végére már csak pépeset ehetek. A fogaimat rendszeresen mosom, naponta 3-4x is, fehérek, nincs lyuk egyiken sem, ez is egy egészséges fog volt, amit ki kellett húzni. Mennyi a gyógyulási ideje normális esetben egy ilyen húzásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

„ráadásul addig babráltam a fogam, míg megmozdult, így ki kellett húzni”

Egy maradó fogat nehéz addig „babrálni”, hogy kimozduljon! Sajnos röntgen nélkül nem állapítható meg, hogy a betört gyökerek milyen később vagy korábban jelentkező problémák, gyulladások okozói. Jelenleg a foghúzás helyén kialakult fogmeder-gyulladástól (alveolitis, ostitis alveolaris) szenved, ami kezelést igényel.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk