A fogorvos válaszol

Nem látható gyulladás, mégis fáj és érzékeny a fog

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja a bal oldali 5-ös fogam hidegre, melegre nagyon érzékeny lett és nap közben, illetve éjszaka is meg szokott fájdulni nem túl erősen, de zavaróan. Hidegre nyilaló, melegre pedig percekig eltartó, erős fájdalmat érzek.
A furcsa, hogy ez azóta van így, hogy a mögötte lévő, 6-os fogamat betömték, így először azt hittem, ezzel van a probléma, de kopogtatásra érzem, hogy az 5-ösből ered a fájdalom. Ebben is van tömés, nagyjából másfél éves, de eddig nem volt vele gond.

Voltam fogorvosnál, ahol készítettek röntgenfelvételt (ezt a drive-linken csatolva küldöm), de nem találtak gyulladást, így egy kissé tanácstalanul álltak a problémához. Antibiotikumot kaptam azzal a megkötéssel, hogy ha elmúlik tőle a fájdalom és az érzékenység, akkor gyökérkezelni kell. Ez három nappal ezelőtt volt, még nem érzek változást.

Amiatt írok, hogy esetleg egy más véleményt is megismerjek, valamint hogy megkérdezzem, Ön szerint is a gyökérkezelés lenne-e az egyetlen megoldás.

Előre is köszönöm a válaszát!

https://drive.google.com/file/d/1YXxDZDbi3FOoN7ST5ASlQwWn5yhmcPwP/view?usp=sharing

Válasz

Kedves Kérdező!

A mellékelt röntgenen látható, hogy bal felső ötös fogában igen kiterjedt tömés van, ez alatt elhalhatott az iged az elmúlt másfél évben és jó eséllyel okozhatja ez a fog a panaszait, amire megfelelő gyökérkezelés a megoldás. Azonban a panoráma röntgen nem alkalmas arra, hogy a gyökércsúcs körüli gyulladásokat vizsgáljuk, kontrolláljuk rajta, ehhez szájüregi röntgenfelvételre lenne legalább szükség, az Ön esetében az arcüreg fogra vetülése miatt esetleg 3D CT felvétel készítése is indokolt lehet. Pontosabb diagnózishoz ezen felvételek ill. klinikai vizsgálat is szükséges lenne (pl. 5ös fognak vitalitásvizsgálata – érzi-e vele a hideget, illetve ha él a fog, akkor a kopogtatási érzékenység nem amiatt alakulhatott-e ki, hogy valami a két fog közé beszorult, beékelődött).

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk