A fogorvos válaszol

nem múló fájdalom

.

Tisztelt Doktornő/úr!
Testvéremnek (28 éves) évek óta visszatérő fájdalmai vannak arcának egyik oldalán, melyet a mai napig nem sikerült diagnosztizálni. Eddig 3 fül-orr-gégésznél és 3 fogorvosnál járt. Az arcüregében egyik alkalommal sem találtak váladékot, enyhe orrsövényferdülésen kívül semmiféle elváltozást nem láttak. Szteroidos orrsprayt kapott, és azt mondták neki, fogászati probléma.
A fogorvosok szerint fül-orr-gégészeti probléma, mivel a fogai nem fájnak. Egyetlen tömött foga van a másik oldalon, bölcsességfogait kiműtötték sok éve. Harapásemelő sínt használ éjjelente. Most már olyan erős fájdalmai vannak, hogy nem tud aludni, hiába szed Cataflamot. A kezén pár hónapja megjelent semmire nem javuló ekcéma, ezért felmerült bennünk a gócbetegség lehetősége. Lett volna góckutatási időpontja a hétre, de az új intézkedések miatt lemondták, nem ítélték sürgős esetnek.
Szeretném megkérdezni, Ön szerint milyen fogászati probléma okozhat ilyen erős fájdalmakat, vagy milyen vizsgálatot lehetne a jelenlegi helyzetben végezni, segíthetne-e valamilyen gyógyszer?
Előre is köszönöm a segítségét!

Válasz

Kedves Kérdező!

Hasonló esetekben a követendő protokoll a következő:

1. Fogászatilag a következő vizsgálatokra lenne szükség:

Először is egy szájvizsgálat. Ilyenkor minden, az érintett területen lévő fognál úgynevezett sensitivitás vizsgálatot kell végezni. Ezt egy hideg vattagombóccal végezzük, minden foghoz odatesszük, érzi-e a hideget vagy sem. Ezt kiegészítjük a fogak kopogtatásos vizsgálatával. 

Sajnos ebből önmagában még mindig nem tudjuk megmondani, hogy van-e a gyökércsúcsok körül bárhol elváltozás, ugyanis több gyökerű fogaknál előfordulhat, hogy az egyik gyökér még él, a vizsgálatokra rendben reagál, de a másik már el van halva, és gócként okozza a kialakult problémákat. Éppen ezért egy teljes fogászati CT felvételre is szükség lesz. Ezen lehet majd megnézi, hogy valahol van-e góc/gyulladás a fog gyökércsúcsa körül, vagy nincs.

A következő lépés egy állkapocs – ízületi specialistával való konzultáció, aki megnézi, a panaszok származhatnak-e az ízület rossz pozíciójából, vagy sem. Ennek kezelése első lépésként a már említett harapásemelő sín. Amennyiben lehetséges, hogy ez okozza a fájdalmat, és a sín nem használ, egyedileg kell bemérni az állkapocs mozgástartományát, megvizsgálni a harapási formát. Ezen információk birtokában lehet a további kezelésekről dönteni. ( Harapásemelés, gyógytorna stb..)

2. Fül-Orr-Gégészeti szakvélemény.

Elengedhetetlen ilyen esetkben. Enélkül mi is elküldjük a pácienst az említett kollégához, ki kell zárni a FOG lehetőséget.

Ha még eddig sem találtunk semmit, jön a harmadik pont:

3. Neurológus bevonása

Sajnos előfordul, hogy úgy kerülnek hozzám is páciensek, hogy már egy-két fog gyökérkezelésébe belekedztek, mert a páciens egy szűk területre lokalizálja a fájdalmat. Amennyiben ez a fogakhoz közel van, úgy rend szerint, a fogat szokták gyanusítani, főleg, ha esetleg van akár egy kisebb tömés is a fogban… És kezdődik egy kálvária… Amit a neurológus ilyenkor vizsgál, az az érintett területet ellátó nagy idegek inderelhetősége. Ezt környeévben arcidegzsába-ként ismerheti (trigeminus-neuralgia). Ez a fájdalom triggerelhető, tehát sokszor érintésre, mozgásra váltódik ki egy fájdalom-roham, de természetesen ennek is több kórképe létezik.

Érdemes lehet egy lyme-kór tesztet csináltatni, újabban ez is bekerült az elvégzendő tesztek sorának végére. A kórokozó az idegrendszert támadja, előfordulhat, hogy ez állhat a háttérben.

A leírtak alapján, mivel bőr-problémák is megjelentek, a góc kutatás elengedhetetlen, azonban sajnos azt kell mondjam, a jelen helyzetben maga a vizsgálat tényleg nem fér bele a kiadott akut ellátási listába.

Ha fog okozza a problémát: ilyen nagy problémát 99%ban éppen elhaló, pulpitiszes fogak okoznak. A kezdeti szakaszban előfordulhat, hogy a páciens nem tudja lokalizálni, melyik foggal van a baj, de ez legkésőbb 1 héten belül konkretizálódni szokott.

Gócos, tehát már elhalt, a gyökércsúcsi részen gyulladással rendelkező fogak viszonylag ritkán okoznak ilyen erős fájdalmat. Ezeknél az eseteknél inkább a bizonytalan, néha megjelenő, nem azonosítható, viszont nem nagy fájdalmak dominálnak a krónikus szakban.

Tapasztalataim alapján, a hasonló esetek döntő többségében (ha kizártuk egy fog akut gyulladását), állkapocs ízületi panaszok állnak a háttérben, ezt követi a gyökér csúcson lévő krónikus elváltozás, majd az idegi eredet, és végül a lyme-kór. Az esetek 1-2%-ban azonban sajnos nem derül ki konkrét ok.

Remélem tudtam segíteni, és kívánom, hogy a helyzet minél hamarabb megoldódjon:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk