A fogorvos válaszol

Nem múló fogfájás

S. Tünde

Üdvözlöm!

December közepén bal oldali alsó erős fogfájdalom miatt elmentem a fogorvosomhoz. A fogaim kopogtatásra nem igazán voltak érzékenyek, röntgen felvételen nem látszott semmi különösebb probléma, de az 5, 6, 7 fogaimba elég nagy tömések vannak. A doktor úr az 5. fogat érezte kocogtatás alapján úgy hogy problémásabb mint a többi, így azt gyökérkezelte, röntgen alapján azt mondta rendben van, sikerült jól megcsinálni. Majd továbbra is fájt a fogam, így 3 nap múlva megnyitották a 6-os fogam, amire azt mondták el volt halva. Ez a fog jelenleg is nyitva van. Kb 1-1,5 hétig nem éreztem fájdalmat, de most ismét fáj, sőt felül is ugyanazon az oldalon. Felső fogsoromba érintés alapján az 5-öst érzem érzékenyebbnek, fogmosáskor is ha a fogkefével megnyomom, de alul én sem tudom megmondani melyik fájhat vagy mi okozza. Ott is az 5-ös a gyökérkezelt és ha ujjal kocogtatom, annál érzek másabb érzést, de a fájdalom változó. Többnyire bal alul végig érzem, de van amikor előrébb (4,5 fog környéke) van amikor mintha hátrébb. Bár azon az oldalon nem eszek a nyitott fogam miatt de harapásra nyomó érzés és tompa fájdalom van. Vissza mentem de nem csináltak vele semmit CT-re küldtek, de azon sem látnak semmit, hogy melyik fájhat. Viszont amikor megnyomkodta és kocogtatta a fogaim utána tompán elkezdett fájni majd estére nagyon beleállt végig alul és még másnap is fájt. Az utóbbi pár napban inkább estére erősödik a fájdalom, reggel néha nem is érzem. Gyógyszert nem veszek be, mert nem használt legutóbb sem a Xilox, sem a cataflam. A fájdalom egyébként inkább tompa de időszakosan hol erősebb hol gyengébb. Az biztos hogy nem szúró fájdalmat érzek. Viszont amikor nem fáj akkor is úgy érzem mintha vmi nem lenne okés azon az oldalon. Továbbá fogmosásnál is érzem, hogy azon az oldalon nem olyan érzés mint a másikon, ahol tényleg semmi fájdalmat nem érzek. Bal oldalon ha egyik másik fogamhoz hozzányomom a fogkefét olyan mintha lejebb az állkapcsomba is érezném hogy megy tovább a fogam és ott van. Nem mondom hogy ez fájdalom, de ezt a másik oldali fogaimnál nem érzem.
Az orvosom nem igazán tudja mi a gond, most várnom kell, de igazából egy hónapja küzdök ezzel a fogfájással és nem tudom mi segít majd neki kitalálni hogy mi is van?
Ön szerint merre menjek tovább?
Esetleg az alsó 4-es fog alászuvasodása okozhat ilyen fájdalmat, ugyanis mondtam a fogorvosomnak, hogy szerintem a 4-5 fogam között a tömés mintha feketedne és szerintem ott vmi nem oké, de szerinte az nem okozza azzal nincs baj.
Továbbá attól félek, hogy egy hónapja gyulladásban van valami és nincs kezelve. A CT felvételen a gyulladás látszana vagy ha a tű beletört volna gyökérkezelés során ?
Ön szerinte lehet valami nagy baj, súlyos betegség, ciszta bármi?
További 3-4 nap / 1 hét míg bejutok más fogászatra Ön szerint ronthat a helyzeten, hogy az fogvesztéshez vezessen?
Önöknél egyébként biztosan fájdalommentes minden kezelés?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Spekker Tünde

Válasz

Kedves Tünde!

Látatlanban, pusztán az Ön elmondása alapján én nyilván nem tudok segíteni, ehhez személyes konzultáció szükséges, ahol történik egy szájüregi vizsgálat, illetve kielemzésre kerül a CT.

Ami viszont biztos, hogy egy gyökérkezelés alatt álló fogat nyitva hagyni, amennyiben abból nem ürül genny, ráadásul ilyen hosszú ideig, nem igazán szerencsés, és csak rontani tud a helyzeten, illetve a fog hosszútávú szájban maradását veszélyezteti. Egy jól kezelt, kitisztított gyökércsatornákkal rendelkező, gyógyszeres töméssel ellátott fognak nagy fájdalommal nem szabad járnia. Ráharapási érzékenység, kocogtatásra jelentkező fájdalom normális. Előfordulhat, hogy nem találtak meg egy csatornát, esetleg ez okozhat panaszt, de ezt mindenképp foghoz lehetne kötni.

Hasonló esetekben, amikor a páciens nem tudja lokalizálni a fájdalmat érdemes megvizsgálni az Ön harapását, az ízületek állapotát. Éjjeli csikorgatás, szorítás, az ízület különböző eltérései nagyon hasonló tüneteket okoznak. Amennyiben ez fog eredetű lenne, úgy nem tartana hetekig, illetve pár nap elteltével képes lenne lokalizálni, melyik foga fáj. Egy már elhalt fognál szokott előfordulni, hogy nem feltétlen tudja az első pár napban megmondani, hogy pontosan hol is fáj, aztán, ahogy halad előre a folyamat, ez egyre egyértelműbb lesz.

Mivel vannak megkezdett gyökérkezelései, ezért a protokoll a következő: el kell készíteni a gyökértöméseket, és meg kell bizonyosodni róla, hogy azon az oldalon nincs több olyan fog, ami a panaszt okozhatja. Ezt követően kisebb várakozás következik. Közben le lehet futni a köröket az ízület állapotával kapcsolatban. 

Amennyiben minden rendben van, tehát a fogak, ízület, a CTn nem látunk semmit és Önnek még mindig vannak panaszai általában neurológushoz küldjük a pácienseket. Előfordul, hogy a fogaknál jelentkező fájdalom igazából egy idegág panasza miatt van. De sok minden más is okozhatja az Ön által leírtakat. Szépen sorban haladva kell kizárni a lehetséges okokat.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk