A fogorvos válaszol

nem tudom melyik fogam fáj

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelés alatt áll a 35 fogam kb 3 hete. Már kétszer volt tisztítva, mikroszkóppal, egyszer használatos tűvel, kofferdammal-egy specialistához mentem. Tehát kétszer volt tisztítva, kalciumos tömés van benne és ideiglenes tömés felette. A gyk oka:nekrózis, túlterheléstől. Az orvosom állítása szerint már tiszta a fog, nem látszik rajta vagy körülötte semmi gyulladás. Nincs másik csatornája, repedés sem látszik.

Azonban engem mégis 3-4 naponta nagy fogfájás ébreszt fel éjszaka. És ilyenkor kb fél napig nagyon fáj a fogam. Ilyenkor annyira fáj, hogy nem tudom eldönteni, hogy a 34 vagy 35 fogam fáj. Tehát a gyökérkezelt fog vagy a mellette lévő, teljesen ép fog. Esetleg a 34 fogam is lehet, hogy túlterheléstől begyulladt és az fájhat?
Nem érzékenységet érzek, hanem fogfájást.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a gyk fog fáj vagy a mellette lévő?
Előre is köszönöm a választ!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Elmondása alapján a fogat túlterhelés miatt kezelik. Ilyen esetben a fogat általában szorítás, csikorgatás terheli túl, vagy egy kiterjedt pótlás része, így nagyobb foghiány terhelését viseli. Ilyenkor a gyökérkezelés az okot nem oldja meg, hiszen a fog elhalálozását a túlterhelés okozta. A gyökértömés a fog hosszú távú megtartásához elengedhetetlen. Leírt panaszai, hogy nem tudja eldönteni, melyik foga fáj, is azt támasztják alá, hogy a kiváltó ok az állapocs ízületben, a harapási formában, esetleges malfunkcióban keresendő.

Feltétlenül meg kellene vizsgálni a harapási formát, az állkapocs ízület állapotát. Ezt a szakszerű vizsgálatot egy gnatológus kolléga végzi.

Rendelőnkben Dr. Sápi Béla kollégám látja el ezen feladatokat, keresse Őt bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk