A fogorvos válaszol

Nem varrta be az orvos a sebet bölcsességfog eltávolítás után

Kedves Dr. Németh Ágnes!Körülbelül egy hónapja történt a bal alsó bölcsességfogam eltávolítása, de sajnos az orvos nem varrta be a sebet nem is értem, hogy miért, hiszen a jobb oldalinál szépen bevarrta és egy hét után már el is felejtettem az egészet, most meg annyit kínlódok, mert az ételmaradék állandóan belemegy az üregbe és nem tudom kitiszítatni, mert ahogy hozzáérek valamivel vérezni kezd, olyan képlékeny az egész. Két hete eljártam egy másik orvoshoz aki 3 alkalommal ecsetelte, de az üreg még nem gyógyult be teljesen és ugyan nem duzzadt, de érzem, hogy lehet ott gyulladás, mert enyhén a fülembe sugárzik és a szomszédos hetes és ötös fogam körül a belső oldalon egy vékony csíkban élénkpiros az ínyem. Nagyon félek attól, hogy esetleg az üregbe került baktériumok eljutnak alulról a szomszédos fogakhoz és ezáltal megbetegítik őket. Lehetséges ez vagy ne aggódjak emiatt? Válaszát várva,KöszönettelKamilla

Válasz

Abban az esetben, ha a bölcsességfog helyén az íny még mindig nem záródott, semmiképpen sem tanácsolom, hogy az üregbe bármivel is belenyúljon!
Mivel az előtte levő fogak belső felszínén piros csík látható, ezért valószínűsíthető, hogy ezen a területen ínygyulladás áll fenn. De (!) ez egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsességfog eltávolításából adódik. Inkább annak szokott a következménye lenni, hogy ez a terület érzékeny, esetleg vérzik fogmosáskor, így nem meri annyirra a páciens megdörzsölni, megmosni.
Ezért a következőket javaslom: Vegyen soft, vagy super soft fogkefét és a műtét területét és az előtte levő fogakat és ínyt is jó alaposan mossa meg. Lehet különböző zseléket és ecsetelőket is alkalmazni. Ilyen esetekben a legfontosabb a még tökéletesebb szájhigiéne!
Esetlegesen a műtéti területbe bekerült nyállal oldott étel az öblögetéssel távozni fog.
Alkalmazható még soft- lézer kezelés, mely a sebgyógyulást jelentősen gyorsítja.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk