A fogorvos válaszol

Nyálkő

Tisztelt Doktor Úr!Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a nyelvem alatt a nyálkivezető fél éve szinte minden nap megduzzad, feszítő érzést okoz, gyakran órákig nem múlik el a panasz. Jártam fogorvosnál, de mivel akkor épp nem megnagyobbodott állapotban volt a nyelv alatti nyálkivezető, nem tudott beutalni szájsebészetre. Sok folyadékot iszok, savanyú, citromos italokat is, ezt javasolták. Bizonyos időpontokban, nem tudom minek a hatására néha hatalmasra megduzzad, reggelre pedig visszaalakul normális méretűvé (majdnem mint a jobb oldali nyálkivezető).Kérdésem, hogy ez hogyan kezelhető, romolhat-e ez az állapot?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel,Várnagy Tímea

Válasz

Mivel a nyálkő fél éve okozza a panaszokat és magától nem ürült ki, mindenképpen szájsebészhez kellene fordulnia. Tapintásos vizsgálattal illetve röntgenfelvétellel lehet legegyszerűbben lokalizálni a nyálkövet. A bő folyadékbevitel és nyáltermelés serkentésére szolgáló savanyú italok fogyasztása mellett simaizomlazítók szedése is segíthet (pl. No-Spa) Makacsabb esetekben sebészi úton távolítjuk el a nyálkövet, ennek körülményeit a nyálkő mérete és elhelyezkedése szabja meg. A nyálkő krónikus nyálmirigygyulladást okoz, a kivezető csatorna eltömeszelésével a pangó nyál a szájüreg felől bakteriálisan felülfertőződik, heveny gyulladásos epizódok jelentkezhetnek. Nem kezelt esetekben a nyálmirigy állománya a gyulladások következtében hegesedik, a mirigy funkciója tartósan romlik. Célszerű olyan időpontban felkeresni kezelőorvosát, amikor a mirigy kivezető csatornája meg van duzzadva, megkönnyítvén a diagnosztizálást.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk