A fogorvos válaszol

Nyitva hagyott fog

C. Lilla

Tisztelt hölgyem/uram!

Ismét kétségbeesett kernem a segítségüket! Gyokerkezelt fogam sajnos mar legalabb ket hete nyitva van, ezalatt bevolt tömve gyógyszeres tomessel tobbszor viszont megfajdult alatta igy mondván ez segit a doktor ur nyitva hagyta! Sokat olvastam es kezdek kétségbeesni hogy a sok nyitva hagyott idoszak miatt a fogam annyira befertozodott hogy menthetetlen lesz! Felső négyes fogam! Ma voltam nala ujra ,ugy volt ma begyogytomi es ad ra antibiotikumot de reggelre nyitott allapotban is iszonyatosan megfajdult a fogam, duzzanat nincs viszont ha megnyomom az inyem fölötte akkor faj! Miutan elmondtam a doktor úrnak azt mondta ismét nyitva marad es antibiotikumot kapok. Elvileg ez meggyógyítja, a kérdésemre hogy nyitott allapotban miert faj igy a fogam azt válaszolta “dolgoznak a baktériumok”! Nyitott allapotban viszont pont hogy tele megy baktériummal! Nem kellett volna letomnie ? Ugy erzem nem veszik komolyan a problémámat, röntgen nem keszult a fogamrol!
Felkerestem egy masik rendelőt , ahol holnap megnezik a fogam (ugy gondolom begyogytomik) azt remelem röntgen is keszul rola, illetve a kerdesem az lenne hogy esetemben a gyogytomes mindenkeppen javulást hozna? Felek ujra fajni fog allatta a fog de a nyitva hagyott foggal rosszabbul jarok?! Az antibiotikum szedését megkezdtem ! Kétségbe vagyok esve, válaszukat elore is Koszonom!

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos a fog nyitva hagyása a lehető legrosszabb dolog, ami történhet.

A fájdalmat valószínűleg fel nem tárt csatorna, elégtelenül kitisztított csatorna, vagy a gyökércsúcsi részen lévő elváltozás okozhatja többek között.

Az antibiotikum szedése hasonló esetben javasolt, de a fog nyitva hagyása ezzel párhuzamosan értelmetlen, és szakmailatlan. Röntgen felvétel készítése pedig elengedhetetlen, de ma már gyakrabban CT felvétel készül.

Javasolnám a mikroszkópos gyökérkezelést. A sok nyitva hagyást követően is van esély a fog megtartására, de jó lenne, ha ez már szakszerű kezekben történne.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk