A fogorvos válaszol

Nyitva hagyott fog

K. János

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Egy pár napja elkezdett fájni egy tömött fogam és elmentem fogorvoshoz, aki megröntgenezte és úgy látta, hogy gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés csak 21-én kezdődik el, azonban addig felnyitotta a fogamat (pulpát) és kezelte gyógyszeresen és klórral. A fog viszont most nyitva marad 21-éig. Jelenleg nem fáj, bár igazából tegnap óta már jelentősen enyhült a fájdalom magától is.
Egy kicsit félek, mivel sok helyen azt olvastam, hogy manapság már csak nagyon indokolt esetben hagynak nyitva fogat. Kérdésem, hogy megfelelő e ez a gyakorlat.

Válaszát köszönöm!
János

Válasz

Kedves János!

Sajnos azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem megfelelő ez a gyakorlat… Kizárólag akkor tudjuk elfogadni ezt az eljárást, ha a fog kinyitásakor olyan mennyiségű genny távozik a fogból, ami lehetetlénné teszi a lezárást. Ebben az esetben is másnap visszarendeljük a pácienst, és megfelelő tisztítást követően lezárjuk a fogat.

Az egész gyökérkezelés sikerének lényege, hogy a fog csatornarendszere szinte „steril” legyen. Minden ember szája tele van baktériumokkal, melyek a természetes szájflóránk részét képezik. A mostani helyzetben csak az a baktérium nem jut le a gyökércsúcsig, amelyik nem akar, nem beszélve arról, hogy az Ön által fogyasztott étel is a csatornába kerül.

Mivel most a gyökércsúcson keletkező váladék (genny, vagy szerózus folyadék) szabadon távozhat a fogból, fájdalmai elmúlnak. Viszont, amennyiben lezárják a fogat, és azt nem előzte meg kellő tisztítás, panaszai felerősödhetnek. Ekkor újra kinyitják a fogát, és megint nyitva hagyják. Rend szerint ilyen „ördögi körben” ragadt páciensekkel szoktunk találkozni.

A nyitva hagyás miatt a baktériumok kolonizálják a csatorna belsejében található dentintubulusokat. Ez gyakorlatilag egy „lakótelep” számukra. Amennyiben a további kezelések alkalmával a csatornarendszer átöblítése nem a szakma szabályai szerint történik, jó eséllyel sikertelen kezelésre számíthat hosszútávon és a gyökércsúcs körül idővel krónikus gyulladás alakulhat ki.

Részemről javasolnám a mikroszkópos gyökérkezelést. Ennél a technikánál nem csak a nagy nagyítás jelent előnyt. Maga az átöblítés technikája is speciális, sokkal komolyabb protokollok vannak érvényben, melyekkel lehet esélye a fog hosszú távú megtartására.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk