A fogorvos válaszol

Nyolcas-hetes-hatos

K. Rita

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem, hogy a bal felső hatos fogammal kapcsolatban kisebb kellemetlenségeket fájdalmat, érzékenységet érzek. Szépen betömött fog, ránézésre rendben van. Viszont ezen az oldalon a nyolcasam lyukas de ennek ellenére egyáltalán nem érzek a nyolcasnál fájdalmakat. Elképzelhető, hogy a nyolcas okozza a hatos fájdalmát?

A másik kérdésem pedig, hogy létezik olyan, hogy egy fog elkezd romlani, vagy mintha romlana, de egy ponton megáll, nem lyukad tovább? Mintha vmi ilyesmit említett volna régen egy fogorvos, hogy nyugvó kariesz…a felső heteseimre mondta ezt, hogy inkább nem nyúlna hozzá, nem bolygatná meg. Ennek már 15 éve, és azóta sem okoz panaszt. 1-2 kis fekete pici pont van rajta, ezek mérete nem változott.

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszolnak!

Válasz

Kedves Kérdező!

Amikor a fogban lévő szuvasodás (caries) eléri a fog élő részét, úgy a fogbél begyullad. Ennek kezdeti stádiumában sokszor a páciensek sajnos nem tudják pontosan lokalizálni a fájdalmat. Ilyenkor előfordulhat, hogy akár mind a három felső foga fáj. Ahogy a folyamat halad előre, úgy rend szerint pontosan beazonosítható lesz a fájdalom forrása.

Kérem ne várja meg ezt az állapotot, és minél hamarabb keresse fel kezelőorvosát, főleg úgy, hogy tudja, a bölcsesség foga szuvas.

A rágófogak barázdáiban lévő elszíneződések nem minden esetben szuvas területek, viszont felülvizsgálatuk rendszeresen szükséges. Sajnos, ha innen indul el a mélybe, a fogbél felé caries, úgy viszonylag hamar el tud jutni a fog a fogbélgyulladás állapotába. Ilyenkor sokszor gyökérkezelés válik szükségessé.

Mindenképpen látogasson meg egy fogorvos kollégát!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk