A fogorvos válaszol

Nyomásra érzékeny fog

Tisztelt Uniklinik!

Hátsó rágó fogban évek óta kerámia betét van, mert túl nagy tömés kellett volna már bele. Ha lefelé megnyomom ezt a fogat érzékeny. Kopogtatásra, hidegre nem reagál, panoráma röntgenen nem láttak problémát. Hétfőn a környékéről a fogkövet leszedték. Létezhet-e olyan, hogy a kerámia betét alatt a fog tovább romlott és okozhat-e ez fogfájást esetleg fülbe kisugárzó nyomást? Érdemes-e ct-t csináltatni ilyen esetben? Hátha azon több minden látszik?
Válaszukat köszönöm! Üdvözlettel: Lili

Válasz

Kedves Lili!

A kerámia betét alatt szuvasodhatott a fog, vagy akár szuvasodás nélkül is elhalhatott, ezt azonban egy CT nem fogja kimutatni. Amit kimutathat az az, ha a a fog elhalása miatt a gyökér végén krónikus gyulladás alakult ki. Alsó fog esetében első körben véleményem szerint egy helyi röntgen készítése elegendő. (A panorama röntgen általában tájékoztató jellegű, nem elég informatív másodlagos szuvasodás vagy gyökércsúcsi gyulladás jelenlétének megítélésére.)

Előfordulhat emellett, hogy fogszorítás, csikorgatás miatt túlterhelődött a fog, ez is okozhat nyomásérzékenységet, javaslom, ezt is ellenőrizzék.

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk